Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas u Narodnu skupštinu odluku kojom je mandat za sastav nove Vlade Srpske dodijelio Radovanu Viškoviću.

Dodik je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, rekao da je odluku o mandataru donio nakon jučerašnjih konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojima je utvrđeno da Višković ima većinu za sastav nove Vlade.

– Ovo je dio politike u kontinuitetu. Višković je dužnost obavljao protekle četiri godine u veoma kompleksnim i izazovnim okolnostima – rekao je on.

Dodik je izrazio nadu da će nova Vlada adekvatno odgovoriti svim izazovima.

– Kao predsjednik Republike Srpske od Radovana Viškovića ću tražiti da obezbijedi da ministri predano i odgovorno rade svoj posao – rekao je Dodik.

On je istakao da Višković u ovom trenutku ima većinu od 56 poslanika za formiranje Vlade.

Dodik je rekao da će u novoj Vladi od 16 ministarstava biti osam Srba ministara, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

– Sastav nove Vlade biće kompleksan i trebaće suptilno naći balans koji se mora obezbijediti. Većina političkih partija koje učestvuje u podršci Vladi bi samo predložili Srbe. U tom pogledu moramo vidjeti kako će to sve izgledati – rekao je Dodik.

On je izjavio da razumije interesovanje novinara za sastav nove vlade, ali treba dati prostor mandataru da obavi konsultacije.

Dodik je podsjetio da su njegove konsultacije juče sa političkim partijama bile u vezi sa mandatarom i eventualno o njihovom učešću.

– Trudio sam se da vidim njihova očekivanja, i svi imaju različita očekivanja – rekao je Dodik.

Autor: RTRS