Crni petak posljednji je petak u novembru kada trgovine u zapadnim zemljama rasprodaju zalihe proizvoda po cijenama nižim i do 90 odsto. Posljednjih godina, i trgovine na našem području na taj dan nude sniženja. Međutim, za razliku od Zapada, cijene ovdašnjih proizvoda nisu značajno snižene. U većini slučajeva, riječ je o popustima od 20 odsto. Pojedini Prijedorčani kažu da će iskoristiti sniženja, ma kolika ona bila, ali ima i onih koji smatraju da bi cijene trebalo da budu niže. Na Zapadu, zbog Crnog petka, kupci u redovima provode noć čekajući da se vrata prodavnica otvore i da kupe željenu robu po enormno niskim cijenama. Crni petak koji primjenjuju naši trgovci, iz  Udruženja za zaštitu potrošača smatraju danom različitih sniženja.

– Mi bi to prije nazvali sezonska sniženja ili akcijska sniženja nego Crni petak. Imamo sniženja od 20, 30 negdje i 50 odsto, imamo nekoliko firmi koje dolaze sa Zapada gdje najavljuju sniženja do 70 odsto, ali nažalost to ne bude na sav asortiman proizvoda. Naš Zakon o zaštiti potrošača kaže da ako stavite natpis da je roba snižena 70 odsto, onda petina robe u toj radnji mora biti snižena za pomenuti postotak. Kod nas je praksa da jedan ili dva jeftinija proizvoda budu po tom sniženju, a ovi skupocjeni 10 do 20 odsto – tvrdi koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju za zaštitu potrošača „DON“, Zoran Petoš.

Iz “DON-a” navode da se ranijih godina dešavalo da trgovci nekoliko dana prije Crnog petka povećaju cijene proizvoda, a potom njihova sniženja od 10 ili 20 odsto posljednjeg petka u novembru predstavljaju kao značajna sniženja. Podsjećaju da na proizvodima moraju biti cijene i prije i poslije sniženja. Savjetuju potrošače da sniženja, pa makar i minimalna, iskoriste uvijek kada kupuju ono što im je potrebno.

Izvor: kozarski