NATO ne odustaje da BiH uvuče pod svoj šinjel.

Najnovija Rezolucija Parlamentarne skupštine NATO-a kojom se članice pozivaju na pojačanu vojnu i političku podršku BiH, Gruziji i Moldaviji, kao ranjivim partnerima zbog navodne ruske prijetnje, u Srpskoj se tumači kao pritisak na BiH.

Saradnja sa NATO-om da, integracija ne – poruka je iz Srpske koja striktno poštuje potpisani Program reformi i odredbe Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

Iako je Rezolucija Parlamentarne skupštine NATO neobavezujuća, u formi preporuke ipak opominje na stalne pokušaje Alijanse da integriše BiH a sve pod plaštom navodne ruske vojne i nevojne prijetnje.

Politika otvorenih vrata NATO-a i podrška evroatlanskom putu dolazi u trenutku kada su BiH i Alijansa redefinisali odnose, na principu saradnje, nikako integracije.

– Republika Srpska je spremna da izrazi podršku evropskom putu BiH ali nije spremna da daje bilo kakve saglasnosti za NATO. Mi sarađujemo sa NATO-om ali nikave odluke se neće donositi da se vrši integracija BiH prema NATO-u – kategoričan je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Rezolucija NATO-a predstavlja upozorenje, neku vrstu pritiska na vlast u BiH i prenebregava činjenicu da u zemlji nema jedinstvenog stava o pristupanju Sjevernoatlanskom savezu.

– Podsjećam da je BiH prije tri godine sa NATO-om potpisala Sporazum koji je redefiniše odnose sa NATO-om i po kojim se taj put ne prejudicira, kao ključna riječ ne prejudicira se put NATO, nego će to zahtijevati odgovarajuće odluke – istakla je Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

– 2019, kada je bio Program reformi govorili su da je to MAP, da smo mi u NATO-u za par godina, da smo mi jednom nogom u NATO-u, ali vidite da se od tada do danas nije ništa promjenilo osim dobre saradnje sa NATO-om – kaže Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

U Federaciji Rezolucija NATO-a tumači se kao veto navodnom separatizmu Republike Srpske ali i podstrek bošnjačkim političkim partijama da u pregovorima o formiranju bh. vlasti traže povećanje budžeta OS BiH sa 300 na 550 miliona KM.

Zamjenik ministra odbrane odgovara da ni eventualno povećanje neće približi Oružane snage BiH NATO standardu.

– Treba vidjeti u koju se svrhu koristi budžet OS i MO BiH. To su uglavnom personalni troškovi i nemamo mnogo toga za opremanje oružanih snaga a kada želim da odgovorim ovim koji zagovaraju veći budžet samo ih pitam odakle – dodaje Okolić.

Tragično iskustvo Srba sa NATO-om krajem prošlog vijeka trajno opominje srpske zvaničnike u bh. institucijama.

Na kraju, Rezolucija o vojnoj neutralnosti usvojena prije četiri godine u Narodnoj skupštini ih obavezuje da Republiku Srpsku i ubuduće drže podalje od članstva u tom savezu.

Autor: RTRS