Prvi srpsko-ruski forum održaće se na proljeće u Banjaluci i trajaće dva dana, uz učešće velikog broja privrednika iz Republike Srpske i Rusije.

Najavio je to direktor Investiciono-razvojne banke RS, Dražen Vrhovac. Kako poručuje, činjenica da će se ovaj događaj održati u Banjaluci, pored velike časti predstavlja i značajno priznanje za dosadašnji rad i angažman na investicionoj promociji Republike Srpske.

– Ideja o održavanju srpsko-ruskog foruma javila se još tokom našeg boravka u Ruskoj Federaciji u avgustu ove godine. Tokom nedavne posete Ruskoj ambasadi, u razgovoru s ambasadorom Igorom Kalabuhovim, razmijenjena su viđenja oko modaliteta održavanja ovog značajnog događaja – izjavio je Vrhovac.

Koliko je značajan ovakav događaj? Kolika je to šansa za privredni razvoj Republike Srpske? Šta privrednici mogu da očekuju od foruma?

Sasvim sam siguran da će forum biti od neprocjenjivog značaja i za privrednike i za cijelu Republiku Srpsku. Kad smo bili u posjeti Ruskoj Federaciji vidjeli smo koliku šansu sad imaju naši privrednici za plasman svojih proizvoda, kao i otvorenost ruskog tržišta da ih prihvati. Forum će biti odlična prilika privrednicima sa obje strane da uspostave direktne kontakte i dogovore buduću saradnju u skladu sa svojim poslovnim politikama i planovima. U tom procesu će im IRB RS pružiti podršku, a očekivanja su nam da će isto učiniti i ostale relevantne institucije.

IRB RS snažno promoviše investicione profile Republike Srpske i naših opština širom svijeta. Koje kontakte ste već uspostavili i koje su sljedeće destinacije?

Upravo tako. Pripremili smo vrlo detaljne preglede investicionih mogućnosti RS i njenih lokalnih zajednica kako bi ih prikazali najširoj investicionoj javnosti. Kada je u pitanju naš rad na promovisanju potencijala i prilika za ulaganja, krenuli smo od Austrije i već imamo uzvratne posjete ozbiljnih investitora. Zatim smo bili u Milanu, u Solunu na najvećem privrednom sajmu u regiji, te smo ostvarili kontakt sa norveškom poslovnom zajednicom posredstvom njihove ambasade. U sklopu promotivnih aktivnosti posjetili smo i Rusku Federaciju, održali niz sastanaka s njihovom poslovnom zajednicom. Srpsko-ruski forum je upravo rezultat obostrane zainteresovanosti za jačanjem ekonomske saradnje na svim poljima. S obzirom da prvi efekti već postaju vidljivi, planiramo nastaviti i dodatno pojačati započete aktivnosti na investicionoj promociji Republike Srpske.

Nedavno ste predstavili veb-servis namijenjen preduzetnicima za praćenje dostupnosti bespovratnih sredstava. Na koji način ste im olakšali posao?

Veb-servis je nastao kao rezultat našeg višegodišnjeg iskustva u upravljanju projektom Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS. Namjera nam je da na ovaj način ponudimo jasan, sistematičan i sažet pregled aktuelnih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava privrednicima, što će im olakšati da se odluče da svoje razvojne projekte realizuju upravo na ovaj način. Ono što je posebno bitno, korisnicima smo dali mogućnost da od nas zatraže dodatnu podršku u vidu savjeta i uputstava za apliciranje na objavljeni javni poziv, a koja se prevashodno odnosi na pojašnjenje specifičnih uslova i zahtjeva finansiranja, kao i razradu njihovih projektnih ideja prema zahtjevima donatora.

Šta smatrate najvećim uspjehom IRB RS otkako ste na njenom čelu?

Posebno bih istakao da smo u veoma izazovnom periodu uspjeli očuvati i dodatno unaprijediti razvojnu ulogu i značaj IRB RS u odnosu na ukupne društvene i ekonomske prioritete RS. Uspostavili smo nove finansijske proizvode, te značajno unaprijedili atraktivnost proizvoda koji su se već nalazili u našoj ponudi. Sve je to rezultat proaktivnog odnosa i snažnog otvaranja banke prema javnosti i potrebama domaće privrede i stanovništva, što je jedan od ključnih iskoraka koji je načinjen mojim dolaskom na čelo ove institucije. IRB RS kontinuirano doprinosi privrednom razvoju RS, o čemu najbolje svjedoči podatak da smo do sada plasirali gotovo tri milijarde KM. Tako ćemo nastaviti raditi i u budućnosti, u saradnji sa svim ključnim institucijama, gdje će se nastojati maksimalno uvažiti potrebe i ispoštovati zahtjevi naše privrede.

Kakvi su planovi IRB RS za 2023?

Nastavićemo da radimo sve ono dobro što smo i do sada radili, prateći globalna kretanja i izazove s jedne strane, te osluškujući potrebe i zahtjeve naše privrede i stanovništva s druge strane. Prema tome ćemo oblikovati našu finansijsku ponudu s jasnom namjerom da što potpunije podržimo dalji privredni i društveni razvoj Republike Srpske. Zasigurno jedan od najvećih ekonomskih i socijalnih izazova sa kojim ćemo se suočiti u narednoj godini povezan je sa ubrzanim inflatornim kretanjima i uticajima koje će imati na stanje i trendove u finansijskom i realnom sektoru.

TIMSKI RAD

Osim što ste na čelu IRB RS vi ste i poslanik u Narodnoj skupštini RS. Vaša partija je u Izbornoj jedinici 1 iz koje dolazite ostvarila jedan od najboljih rezultata. U čemu je tajna? Jeste li zadovoljni ličnim rezultatom?

– Jako sam zadovoljan, i podrškom koju sam dobio ja lično i podrškom koju je dobila partija u Prijedoru. Predanost, posvećenost svakog pojedinca i timski rad u našem odboru doprinijeli su odličnom rezultatu stranke. Ovo su treći izbori za vrlo kratko vrijeme – lokalni izbori na kojima smo preuzeli grad od višegodišnje, jako loše vladavine DNS-a, prijevremeni izbori za gradonačelnika i sad opšti izbori – i na svim smo pokazali kolika je snaga i značaj SNSD-a. Prijedor je sada atraktivan grad, poželjan i za život i za ulaganje. U posljednje dvije godine došlo je povećanja investicija, privredne i ukupne ekonomske aktivnosti. Sve su to građani prepoznali i podržali, što su i sami izborni rezultati potvrdili.

Izvor: Srpskainfo