Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su sa Mađarskom u toku razgovori o zajedničkim projektima u vezi sa energetskom zajednicom.

Dodik je rekao da je mađarski premijer Viktor Orban na nedavnom sastanku iznio prihvatljivu ideju da se oformi jedna energetska zajednica u koju bi, za početak, bile uključene Mađarska, Srbija i Republika Srpska.

– Mogli bi se zajednički dogovarati kako bi jedni drugima mogli pomagati – pojasnio je Dodik na Јahorini, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se odnosilo na izvoz viška električne energije iz Republike Srpske u Mađarsku, za koju bi Srpska zauzvrat dobijala naftu i naftne derivate.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima mogućnost da gardi nove energetske objekte, da ima viška električne energije, te da bi sigurno sa partnerima, poput Srbije i Mađarske mogla da sklapa dogovore koji ne bi štetili nikome.

– Razgovori na tu temu se vode, oni još nisu finalizovani, ali postoje određene konture tog dogovora. Kada dođemo do konačnih rješenja mi ćemo o tome obavijestiti javnost – kaže Dodik.

Autor: SRNA/RTRS