Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nansi Feser predstavila je dijelove nacrta zakona kojim bi trebalo da bude olakšano sticanje njemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umjesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka.

“Umjesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspješne integracije već i nakon tri godine”, rekla je ministarka Feser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za nekoliko njemačkih medija, prenosi Index.

Brzo učenje jezika

Pod vrlo uspješnom integracijom Feser podrazumijeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sustav zemlje. “Nacrt zakona je gotov i poslat je nadležnim ministarstvima na provjeru”, priopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U istom saopštenju se navodi kako su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicijskom ugovoru predvidjela reformu zakona o sticanju državljanstva. Prema tom nacrtu bi djeca rođena u Njemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Njemačkoj.

Sniženi i jezički kriterijumi

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uslov za sticanje državljanstva biti sniženi jezički kriterijumi te će biti dovoljno da se podnosilac zahtjeva može “usmeno sporazumjeti”. “Olakšanim postupkom sticanja državljanstva želimo izići u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje”, rekla je Feser.

Ona je takođe najavila kako bi trebalo da bude omogućeno i lakše sticanje dvostrukog državljanstva, koje je trenutno u Njemačkoj, uz neke izuzetke, zabranjeno. “Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje posjeduje li podnosilac zahtjeva još neko drugo državljanstvo”, rekla je Feser.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već duže žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana. Državljani Evropske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon sticanja njemačkog pasoša.

Izvor: banjaluka.net