Ako se pitate da li je za vitku liniju efikasnije vežbati ujutru ili uveče, obavezno pročitajte ovaj tekst.

Mnogi smatraju da je jutro najbolje vreme za vežbanje, ali za neke je buđenje ujutru već težak zadatak. Drugi takođe ne osećaju dovoljno energije za efikasan trening ujutru.S druge strane, ima onih koji jutarnju vežbu smatraju smirujućim, efikasnim i zdravim načinom za početak dana.

U nastavku teksta pročitajte kada je pravo vreme za vežbanje i da li postoji vreme kada je vežba najefikasnija ako želite da smršate.

Vežbanje ujutru

Istina je da vežbanje ujutru ima mnogo prednosti. Prvo, vežbanje u ranim jutarnjim satima dodaje dodatne sate vašem danu. Takođe, završavate svoj trening pre nego što započne vaš naporan dan. Vežbanje ujutru takođe daje jaku dozu endorfina, manje stresa i smiren um.

Studija objavljena u Medicine and Science in Sports and Exercise otkrila je da su žene koje su hodale 45 minuta ujutro bile manje u iskušenju da u toku dana jedu nezdravu hranu. Takođe, pomoglo im je i da budu fizički aktivnije tokom dana.

Osim toga, vežbanje ujutru može da ubrza metabolizam, što znači da ćete nastaviti da sagorevate kalorije tokom dana. Takođe, otkriveno je da više poboljšava san u poređenju sa vežbanjem uveče ili bilo kada pre spavanja.

Vežbanje uveče Sposobnost tela da radi u svom najboljem izdanju je popodne, izveštava Healthline. Od 14 do 18 časova telesna temperatura je najviša. Kako telesna temperatura raste, optimizuje funkciju mišića i snagu, a to znači da je vaše telo spremnije za vežbanje u ovom trenutku.

Puls i krvni pritisak su takođe najniži u kasnim popodnevnim i večernjim satima, što smanjuje mogućnost povreda i može poboljšati performanse vežbanja. Međutim, nije preporučljivo da trenirate neposredno pre spavanja, jer to može uticati na njegov kvalitet.

Sve u svemu, bez obzira u koje vreme vežbate, činjenica je da su prednosti redovnog vežbanja ogromne za vaše opšte zdravlje. Od manjeg stresa do bolje pokretljivosti tela, kondicije i fleksibilnosti, vežbanje pomaže na mnogo načina. Redovno vežbanje u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom je ključ za mršavljenje i očuvanje zdravlja.

Izvor: Ženski magazin