Manipulatore u ljubavnoj vezi nije lako prepoznati, ali postoje znakovi koji ih ipak odaju. Otvorite oči!

Nekada je jako teško uočiti emocionalnu manipulaciju kada se to događa baš nama. Naravno, mnogo je lakše prepoznati kada se to dešava drugima, posmatrajući objektivno i sa strane. Ipak, nije nemoguće prepoznati manipulatora.

– Emocionalna manipulacija je pokušaj da naterate partnera da se ponaša na onaj način na koji vi želite, tako što ćete učiniti da se oseća loše zbog svojih misli, akcija, osećanja – rekla je Lija Keri, stručnjak za intimna i seksualna pitanja. To ponekad uključuje dramu, ucene, čak i pretnje, a sve to narušava našu sveukupnu dobrobit.

Eksperti savetuju da obratite pažnju na sledećih 13 znakova i na taktike kojima se služe.

1. Vaš partner prelazi granice

Ako ste sigurni da nešto ne želite, ne dajte partneru da po svaku cenu prelazi tu granicu. Recite mu iskreno da vam neke stvari nisu prijatne, a do njih je da li će to da prihvate. U redu je i da se nađete na pola puta, ali nije u redu da osećate pritisak da radite nešto što ne želite.

2. Ne prihvataju “ne” kao odgovor

Manipulatori žele da ste brzi ispontani u svojim odlukama, naravno, ukoliko im idu na ruku, jer na taj način uspevaju da vas zanesu svojim rečima kako biste hitno doneli odluku koju oni žele.

3. Dramatični su

Često koriste dramatične rečenice, poput “Mislio/la sam da ćeš me bar ti od svih ljudi razumeti” ili “Ti si jedina osoba koju sam ikad voleo/la”. Još ako plaču ili vas teraju da se posramite nad svojim rečima i predomislite se tako da stvari idu u njihovu korist, budite sigurni da imate posla s manipulatorom.

4. Plaču kad treba

Pazite da vaš partner ne forsira suze kad mu je to potrebno. To mogu biti “krokodilske suze”, uz drhtav glas, ali dobro otvorite oči da vidite da li glume.

5. Sve biraju oni

Razmislite o tome gde živite, s kim se družite, koga posećujete, gde izlazite…Da li su to prijatelji ili omiljena mesta vašeg partnera? Živite li u njegovom životu ili on u vašem ili ste našli sredinu? Lakše je kontrolisati nekog izvan okruženja u kom se on oseća najkomfornije.

6. Traže vam dokaze ljubavi

Ako konstantno testira vašu ljubav rečenicama “ako me stvarno voliš, uradićeš to i to”, imajte na umu do je taktika koja kombinuje krivicu i osećaj srama ako ne uradite nešto što se traži od vas.

7. Očekuju od vas “terapiju”

Terapeut Keti Zisking tvrdi da nije fer očekivati od novog ali i dugogodišnjeg partnera da izigrava vašeg terapeuta, konstantno vas teši, savetuje, sluša o vašim problemima pre nego o bilo čemu drugom…

8. Emotivne ucene

Ako partner čini da osećate strah, obavezu ili krivicu, to nije dobro. Emocionalne ucene su prilično česte, ali ako neki vaš razgovor ili tajnu koristi kao oružje protiv vas, to je crveni alarm da hitno odete od takvog partnera.

9. Žrtveno jagnje

Na primer, posvađali ste se, i nevezano za to ko je u ptavu, vašem partneru je “slomljeno srce”, pa “ne može da veruje da ste ga tako povredili”, iako je možda krivica bila u njemu, a tako, zapravo, samo odbija da preuzme bilo kakvu odgovornost.

10. Izokrenuta realnost

Ako vaš partner ubeđuje da ste uvek nešto shvatili pogrešno, da se nečeg pogrešno sećate, to je čudan i kontrolišući način kojim vas ubeđuje da je “sve u vašoj glavi”, te da nijedan problem nije tako realan, već ste većinu stvari možda sami umislili.

11. “Nije mi dobro”

Ako stvari ne idu po želji vašeg partnera, možda kaže da se oseća bolesno, slabo, treba mu nega ili pomoć… I to je forma manipulacije. Odjednom su slabi i nije im dobro kad treba da se vodi ozbiljan razgovor? To nije slučajno.

12. Suviše dobro da bi bilo istinito

Nekad će vam nova veza delovati tako bajkovito, kao da je previše dobra da bi bila realna. Kada sve deluje intenzivno, čvrsto, a nema prethodni temelj, vaš partner se samo dobro pretvara da je nešto što nije i da će vam odjednom pružiti sve o čemu ste sanjali. Nekad je za to, ipak, potrebno više vremena.

13. Uvek se šale

Ovo ima dvostruku prirodu; prva je ta da kažu nešto što vas zaboli ili kritikuje, ali vaša je krivica što se tako osećate jer se partner “samo šali”. Vi ste preosetljivi i ne znate za šalu. Drugi scenario jeste da se šali na vaš račun javno, a ako odgovorite pred drugima, vi “pravite scenu” i “kvarite zabavu”. Sve ovo je samo jedan vid manipulacije…

Izvor: Glossy