SDS-ovci nikako da pohvataju konce, pomire sa porazom i nauče lekciju. Potop na izborima, umjesto da udruži snage, stranku je podijelila na još nekoliko struja.

Pometnju u banjalučkom Odboru napravio je nikad manji broj delegata za izbornu skupštinu. ATV je u posjedu instrukcije, po kojoj Banjaluka ima samo 17 glasova u skupštini SDS-a.

„Mislim da nije 17, nego 24 ili 27 u nekoj radnoj verziji koja to definiše. Pošto je to ona posljednja stvar koja se bira kroz proces unutarstranačkih izbora to su delegati koji tek u maju trebaju da budu na izbornoj skupštini“, izjavio je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Nezadovoljnih ima i u u drugim odborima. To otrkiva i zapisnik sa prethodne sjednice Glavnog odbora stranke. Iz zapisnika koji je u našem posjedu, jasno je i da se Mirko Šarović teško odrekao mjesta predsjendika stranke.

Zapisnik sa sjednice Glavnog odbora SDS-a, 12.11.2022. 

„Pravo je čudo da smo u Izbornoj jedinici 1 ostvarili jedan poslanički mandat, gledajući na raspoložive resurse i loše stanje infrastrukture“, Maja Dragojević Stojić.

„Treba nam novo rukovodstvo stranke, koje će imati unutrašnje jedinstvo“, Rado Savić.

„Smatram da ne treba formirati privremeno tijelo koje bi vodilo stranku do okončanja unutarstranačkih izbora. Moramo otvoriti pregovore sa potencijalnim partnerima u Sarajevu oko formiranja vlasti i moj stav je da SDS treba ući u vlast na nivou BiH po svaku cijenu“, Mirko Šarović.

Po svaku cijenu vlast nije opcija za v.d predsjednika SDS-a Milana Miličevića.

„Ako pričamo o eventualnom ulasku u vlast BiH, što matematički je moguće, i da SDS bude dio tog sistema zajedno sa opozicionim partijama, da ali ne po svaku cijenu“, izjavio je Miličević.

Na toj istoj sjednici čulo se i o izvjesnim planovima iz Srbije. O tome ni riječi pred kamerama.

Zapisnik sa sjednice Glavnog odbora SDS-a, 12.11.2022. 

„Na izborima ne možemo pobijediti dok nas Srbija ne podrži. Mirko je izigrao neke ranije dogovore koje smo imali u Beogradu“, Momo Mandić.

„Bila je jedna zakašnjela ponuda u avgustu  mjesecu da Draško Stanivuković bude kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH, što sam odbio, rukovođen stavovima organa stranke da kandidatura za ovaj nivo vlasti pripada SDS-u“, Mirko Šarović.

„Mislim da je to pitanje sa gospodina Šarovića koji je to rekao. Ja nisam bio dio te priče. Niti sam učestovao u bilo kakvim razgovorima na tu temu“, kaže Miličević.

Zapisnik otkriva i da su istaknuti članovi SDS razočarani u opozicione kolege iz PDPa. Smatraju da su na izborima izigrani.

Skupština SDS novog predsjednika biraće u maju iduće godine.  Milan Miličević preuzeće korimilo. Prema našim saznanjima to baš i nije po volji SDS-ovcima iz Istočnog Sarajeva. Tako bi ubrzo moglo i da ispliva rivalstvo između Miličevića i Darka Babalja.

Izvor: ATV