SDS puca po šavovima. Nezadovoljstvo po odborima raste. Traže krivca za loše izborne rezultate. Iz zapisnika sa prethodne sjednice glavnog odbora, koji je u posjedu ATV-a, vide se i neki planovi. Momo Mandić je bio kategoričan – ne možemo pobijediti dok nas Srbija ne podrži. Tvrdi, Šarović je izigrao neke ranije dogovore koje su imali u Beogradu.

Doskorašnji predsjednik stranke je na toj sjednici tvrdio da je dobio ponudu da Draško Stanivuković bude kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH. Za takav plan, tvrdi v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević, nije znao.

“To sam čak čuo prvi put na sjednici GO u Bijeljini. Šta iza toga stoji, zaista ne znam. -N: Jeste li ga pitali? – Pa nisam, nemam potrebe to da ga pitam. To mi je toliko irelevantno i toliko nemoguće da prođe. Evo kada bismo hipotetički predstavili mogućnost da GO SDS-a glasa po takvom prijedlogu, pa ja mislim da bi to bilo 99 odsto ljudi koji su protiv toga”, kaže Miličević.

Neki žale što Vukanovića nisu pozvali u pomoć. Pokušaće da prepišu njegove poteze.

ZAPISNIKI SA SJEDNICE GLAVNOG ODBORA SDS-a, 12.11.2022.

MIRKO ŠAROVIĆ:

Razgovarao sam 10 puta sa Vukanovićem oko njegovog angažovanja na listi SDS-a i pored toga što su se mnogi u stranci bunili oko toga. Da smo napravili aranžman sa Vukanovićem, rezultat SDS-a bio bi bolji.

ĐORĐE MILIĆEVIĆ:

Vukanović je na proteklim izborima ostvario 30.000 glasova podrške, jer je imao jasne stavove i retoriku. To je dobar putokaz kakvu politiku i mi u budućnosti treba da definišemo.

Krivca za njihov loš rezultat vide i u svojim saborcima. Neki istaknuti članovi SDS-a tvrde da PDP nije bio iskren. Miličević, barem pred kamerama, kaže, nije jedan od njih.

“Ali je disproporcija u odnosu glasova Jelene Trivić, kao kandidata kojeg smo mi zdušno podržali i to bismo i sutra učinili, i Mirka Šarovića kao našeg kandidata zaista velika. Postoje vjerovatno različiti faktori zašto je to tako: kvalitet kandidata, pa i neke druge stvari”, kaže Miličević.

Jasno je odavno da je kormilo na opozicionom brodu preuzeo PDP. Svjesni su toga i u SDS-u, mada to javno i direktno ne priznaju. U toj saradnji je najviše gubio SDS, ocjena je i analitičara. I to je, kaže Dragomir Vuković, dovelo do loše pozicije SDS-a.

“SDS bio nekakav talas PDP-a. Ako se sjetimo recimo da je Mladen Ivanić, u vrijeme kada je SDS bio najjači u NSRS, bio premijer, pa sve do ovih nekih procesa danas kada je SDS praktično na ovim izborima i na proteklim izborima bio i rukovodstvo SDS-a bio nekakv privezak ove stranke u smislu važnosti kandidata i podrške”, kaže profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dragomir Vuković.

Kada je u pitanju novo rukovodstvo, Vuković kaže da tu ne bi trebalo da se nađu oni koji su odgovorni za poraz SDS-a. Jedino bi, kaže, tu mogao da opstane Miličević. Ipak, ocjenjuje, najpametnije bi po stranku bilo da dobije potpuno novo rukovodstvo. Tada bi se dalo nadati rehabilitaciji i preuzimanja važnije uloge u političkim procesima u Republici Srpskoj ove državotvorne partije.

Izvor: ATV