САРАЈЕВО, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - Најава протеста опозиције у Републици Српској представља јасну поруку да се жели напасти суверенитет изборног процеса и парализовати институције због неколицине која жели да се додвори представницима дијела међународне заједнице и неким страним амбасадорима у БиХ, сматра члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske ponižavajućim sastancima u Sarajevu nastavljaju da vode sopstveni politički rat protiv Republike Srpske, njenih institucija i izborne volje građana Srpske.

“Predstavnici SDS-a i PDP-a taj rat su započeli 2014. godine, kada su, takođe kao manjina, zahvaljujući podršci bošnjačkih stranaka, ušli u vlast u zajedničkim institucijama BiH i punih pet godina radili protiv institucija i interesa Republike Srpske. Taj rat su nastavili u prošlom mandatu, kada su, kao dio takozvane `CIK koalicije`, svojim glasovima podržavali bošnjačku većinu u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Srećom, imali smo četiri ruke u Domu naroda Parlamenta BiH da zaustavimo svaki njihov napad na nadležnosti i interese Republike Srpske”, naglasio je Košarac za Srnu.

On je upozorio da se predstavnici SDS-a i PDP-a grčevito bore za vlast u Sarajevu, iako je srpski narod sasvim jasno iskazao svoju izbornu volju, o čemu svjedoči više od 140.000 glasova razlike između SNSD-a i SDS-a za Predstavnički dom parlamenta BiH i više od 100.000 glasova razlike između srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i njenog protivkandidata Mirka Šarovića.

“Zajedno sa pojedinim bošnjačkim strankama iz Sarajeva, SDS i PDP sada žele da ponište mehanizme zaštite Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Četiri ruke u Domu naroda Parlamenta BiH nisu nikakav ‘SNSD-ov mehanizam blokade’, kako to tumače SDS, PDP i bošnjačke stranke, već predstavljaju mehanizam zaštite Republike Srpske od bilo čega što nije u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH”, poručio je Košarac.

On je dodao da Republika Srpska, po Ustavu BiH, isti mehanizam ima i u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

“U Predstavničkom domu potrebno je deset ruku protiv iz Republike Srpske da u drugom krugu glasanja odbijemo sve što nije u interesu Republike Srpske i srpskog naroda. Nažalost, tih deset ruku sa ovakvim SDS-om i PDP-om ne možemo imati i zato insistiramo na četiri ruke u Domu naroda parlamenta BiH”, poručio je Košarac.

On je pozvao sve poslanike iz partnerskih stranaka okupljenih oko SNSD-a da svojim glasovima u Narodnoj skupštini Republike Srpske omoguće izbor četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koji će u narednom mandatu u zajedničkim institucijama znati da zaštite prava i interese Republike Srpske i srpskog naroda.

“Da je sreće i pameti, ovom mehanizmu zaštite pridružio bi se i peti srpski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. Sa ovakvim SDS-om i PDP-om, čija rukovodstva rade protiv volje srpskog naroda i Republike Srpske, na glas petog delegata ne možemo da računamo”, zaključio je Košarac.

Autor: SRNA/ATV