BEL03-20010504-BELGRADE, SERBIA, YUGOSLAVIA: Jovanka Broz, widow of former Yugoslav leader Josip Broz-Tito, lays a wreath at Tito's grave on the grounds of the memorial center in Belgrade on Friday 04 May 2001, during a ceremony marking the 21st anniversary of Tito's death. EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/AS-fob

U Palati Srbije održana je spektakularna revija “Jovanka u boji”, gdje su 22 dizajnera iz bivših jugoslovenskih republika predstavili svoje kreacije koje su zapravo omaž Jovanki Broz, supruzi predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Zanimljivo je i da je većina kreacija izrađena od materijala koji su zaostavština Jovanke Broz, a koji je njena porodica ustupila Nenadu Radujeviću, pokretaču Nedjelje mode u srpskoj prestonici.

Jovanka, prva drugarica i dama Jugoslavije, ostavila je dragocjen modni testament – kolekciju Jovanka Broz koja se sastoji od više od 3.000 odjevnih predmeta, aksesoara i ilustrativnog materijala: skica modnih dizajnera, korespodencije sa njima, modnih časopisa i uzoraka tkanina, veza i ukrasa.

Srpska publika u septembru prošle godine mogla je i da uživa u izložbi “Jovanka Broz – u boji” koja je sadržala originalne odjevne komade iz jedinstvene kolekcije ove dame, koji su dobrim dijelom bili skriveni od očiju javnosti gotovo sedamdeset godina.

Zajedno sa ovom izložbom u prostorijama RTS prošle godine je na domaćem javnom servisu prikazan i dio Jovankinog garderobera u emisiji “Mira Adanja Polak – ekskluzivno”. U 55 kutija koje nisu otvarane osam godina, a koje su četiri godine provele u Etnografskom muzeju, imala je prilike da zaviri Mira Adanja Polak, kao i da čuje priče iza njih.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Jovanka Broz je, iako je bila na čelu socijalističke države, iza sebe ostavila glamuroznu modnu kolekciju dostojnu bilo kog ormara zapadnjačke prve dame – oko 1.100 pojedinačnih predmeta – 676 haljina i kompleta, 100 pari cipela, 85 pari rukavica i drugih stvari.

Jovanka je nosila broj 38, nekad 39, a uglavnom ih je radio obućar iz Beograda Glogovac. Ima i italijanske obuće, kao i nekih nepoznatih proizvođača. Kao što smo već spomenuli, ostalo je i oko 676 haljina i kompleta, a zanimljivo je da uz njih ide i višak istog materijala, ukoliko dođe do potrebe da se nešto dotjera i popravi.

Poseban kuriozitet, pored večernjih i svečanih haljina, predstavlja uniforma Jovanke Broz iz 1945. godine, sudeći po stanju u kome je ostala, veoma korišćena.

Kao prva dama tadašnje SFRJ, Jovanka je, naravno, uz pomoć kreatora izgradila lični upečatljivi stil svedenih linija koji je bio prefinjen i glamurozan. Poznata je po siluetama krojenim uz tijelo, dubokog dekoltea sa obavezno naglašenim strukom i aksesoarom poput skupocenog nakita. Crveni ruž i poznatu visoku punđu svi pamtimo.

Njena odjeća je unikatna, u većini slučajeva u pitanju je visoka moda ručno rađena po mjeri, od najkvalitetnijih materijala, upečatljivih boja i atraktivnih tekstura i dezena, dok kroj, izrezi, drapiranje i silueta asociraju na uticaj pariske visoke mode.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

Vrlo vješto birala je garderobu, u diplomatskim i oficijelnim prilikama nosila je luksuzne toalete svjetskih i domaćih kreatora, dok je na pojavljivanjima u domaćoj javnosti birala skromnije modele sa kojima su mogle da se poistovjete široke narodne mase, piše Žena Blic.

Bitno je i napomenuti da je bila pokrovitelj domaće modne industrije i rado ju je promovisala. Za nju su radila domaća preduzeća, dizajneri i zanatlije, ali nažalost, veliki dio njene odjeće nije potpisan, pa ne postoje podaci o tome ko je sve učestvovao u kreiranju modne ikone Jovanke.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

O tome koliko je jak vizuelni utisak ostavljala Jovanka na ljude najbolje svjedoči izjava njene mlađe sestre Nade Budisavljević koja je jednom prilikom opisala prvi susret sa gospođom Broz poslije mnogo godina koje su provele razdvojene.

– Onda se pojavila i Jovanka. Bila je oličenje buržuja. Na sebi je imala neki kaput tamnoplave boje sa krznom od nerca. Imala je dugačku crnu podignutu kosu i cipele na štiklu, “staklene čarape”. Za mene je tada bila nešto najljepše što sam vidjela – prisjetila se Nada.

Izvor: Srpskainfo