Svi smo nekada bili u situaciji da nas osoba koja nam se dopada odbije. To umije da bude vrlo teško, ali ne bi trebalo da zaboravimo koliko i nekom drugom umije da bude teško kad ne odgovorimo pozitivno na njegova/njena osjećanja.

Postoji li pošten način da nekoga odbijemo? Stručnjaci za veze podsjećaju da je asertivan način komunikacije uvijek dobrodošao, pa i u ovakvim nezgodnim situacijama.

Kad dođe vrijeme da nekome kažete da vam se ne dopada, možda mislite da je korektno da kažete sve osim one čuvene rečenice: “Nisam ja za tebe.” Ali, kako piše “TheList”, upravo ova rečenica je ono što bi trebalo da izgovorite.

Ukoliko ste, na primjer, izašli sa nekim ko se trudio da vas osvoji, a sve vrijeme je pričao samo o sebi i shvatili ste da će se tako ponašati i ubuduće, nemojte mu davati lažnu nadu. Umjesto toga, pošaljite nedvosmislenu poruku:

“Lijepo smo se proveli, ali mislim da ne bismo bili dobar par. Želim ti sve najbolje.”

Budite jasni i ljubazni, ne oklijevajte i ne traćite vrijeme “drugoj strani”. Ne zaboravite da ni vi ne biste voljeli da vam neko “krade” dane, nedjelje i mjesece, ostavljajući vas “ni na nebu, ni na zemlji”.

Ako vam se, pak, desi da vas na sastanak pozove neko za koga baš nimalo niste zainteresovani, “Glamour” savjetuje da takođe budete direktni, ali ne i okrutni:

“Cijenim što pitate da se vidimo, ali me ništa na temu emotivnih odnosa ne zanima”.

Ali, nerijetko se događa da osoba koja je zainteresovana bude uporna i da ne prihvata “ne” kao odgovor. Šta uraditi u toj situaciji, a ne povrijediti osjećanja “druge strane”?

Samo budite uporni i odlučni, navode na sajtu “Hellorelish”. Time što ste nekome rekli “ne” niste uradili ništa loše.

Ostanite doslijedni, a kako piše Liza Džons za “Magnoful”, postoji više razloga zbog kojih muškarci neće lako da odustanu. Svaki od tih razloga je dodatna potvrda da ne bi trebalo da odstupate i pokleknete.

Poštovanje granica u međuljudskim odnosima, kao i ljubaznost da nešto ili nekoga odbijete, jednako su važni kako u porodici, prijateljstvu i na poslu, tako i na potencijalno ljubavnom terenu, piše Telegraf.rs.