Na području Policijske uprave Prijedor, od januara do novembra ove godine, evidentirana su 144 krivična djela nasilja u porodici. Podneseno je isto toliko izvještaja protiv 150 lica, od čega je 135 muškaraca i 15 žena, rečeno je povodom Kampanje “16 dana aktivizma”.

“Postoji blaga tendencija porasta broja krivičnih djela u odnosu na protekle tri godine, pošto su 2020. evidentirana 122, a 2021. godine 127 krivičnih djela”, rekla je Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor.

Predstavnici Centra za socijalni rad i pripadnici Policijske uprave Prijedor, danas su dijelili propagandni materijal građanima u okviru Kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”. Upravo su subjekti zaštite oni koji treba da, u direktnom kontaktu s građanima, kažu nešto više o ovoj temi i načinima pomoći žrtvama nasilja, poručeno je ovom prilikom. U suzbijanju nasilja u porodici, važno je ne ćutati o tome, ističu psiholozi.

“Kroz propagandne letke želimo da ukažemo građanima koliko je važno da prepoznaju nasilje, da prijave, jer samo na taj način sistem može adekvatnije i brže da reaguje”, rekla je Sanja Topić, član Tima za zaštitu od nasilja u porodici u CZS Prijedor.

Izvor: kozarski