Ako ste u braku ili u ljubavnoj vezi, sigurno ste bili u situacijama kada ste morali da se suočite sa određenim seksualnim problemima.

Na početku je seks bio prava poslastica, a “tanjir nikad nije bio prazan”. Međutim, vremenom su aktivnosti pod jorganom izgubile svoj intenzitet, a svakodnevne obaveze su počele uticati na vaše raspoloženje, a samim tim i na kvalitet i učestalost seksa.

To su situacije koje vas nateraju da se zapitate da li vašoj vezi došao kraj, jer je intima sastavni deo romantičnih odnosa.

Slamka spasa u dugim vezama

Kako ponovno zapaliti strasti, spasiti odnos i ceniti intimne trenutke barem upola kao što ste ih cenili na početku? Seksualni terapeuti su ponudili novo rešenje – “održavajući seks”, ili “maintenance” seks.

Definicija je vrlo jednostavna. “Održavajući seks” sugeriše bavljenje seksualnim aktivnostima kako biste zadovoljili svog partnera čak i ako niste raspoloženi, nije vam dan ili se ne osećate privlačno.

“Ako smatrate da imate kvalitetan i čvrst odnos sa svojim partnerom, a seks je jedini problem, treba da poradite na njemu. Rad na određenom problemu zahteva i određenu žrtvu pa je sasvim u redu partnera staviti u prvi plan i zadovoljiti njegove seksualne potrebe, bez obzira na to što se vama “ne da“”, smatra seksualna terapeutkinja Megan Veks.

Postoji trenutak u vezi kad shvatite da ste prošli fazu zaljubljenosti i otkrivanja, a životni stresovi i obaveze postaju prioriteti. U osnovi, sve ono što “moramo učiniti“ crpi našu energiju i dovodi nas u situaciju da niti ne pomišljamo na seks. Opšte je poznato da naš seksualni nagon pada kad ređe vodimo ljubav, a raste kad to učestalije radimo. Zasićenost, starenje i medicinski problemi, takođe mogu ugasiti naš libido, objasnio je psiholog Brajan Džori.

Najteže je krenuti

Istraživanja su pokazala da je dugogodišnjim partnerima najveći problem pokrenuti seksualne aktivnosti, a kada ipak odluče da praktikuju seks, budu jako zadovoljni i zapitaju se zašto to ne rade češće.

Neki stručnjaci smatraju da je ovo jedini način da iskra nastavi da tinja u dugim vezama, a istraživanja su pokazala da inicijativa podstiče intenzivnije orgazme pa je vrlo verojatno da ćete ovom “malenom žrtvom“ zadovoljiti partnera na neke nove i uzbudljive načine.

Parovima je potrebna verbalna i psihološka bliskost pre nego što se upuste u seksualne aktivnosti, a seks za održavanje uključuje upravo to. On bi mogao da bude zdrav, jer vas tera da razgovarate o svojim željama i potrebama. Održavajući seks nije samo seks, već podsticanje povezanosti i emocionalne intimnosti.

Seksualna empatija ili prisila?

Sa druge strane, neki smatraju da je održavajući seks pogrešan jer uključuje prisilu. Neki partneri sa kojima sam razgovarao jednostavno ne mogu da praktikuju ovu tehniku jer im činjenica da se drugoj strani ne da, pojačano gasi libido, kaže dr Džeri.

Ako se nađete u situaciji u kojoj se ne osećate ugodno, razgovarajte sa partnerom. Održavajući seks po svojoj definiciji mora uključivati dve osobe koje neguju međusobno poverenje, ali su zbog načina života zapostavili seksualni život.

Klinička psihološkinja Britni Bler, otkrila je tajnu dobrog seksa sa dugogodišnjim partnerom.

Kako biste imali bolji seks sa voljenom osobom, prvo morate da naučite kako da imate bolji seks sami sa sobom. Istražite različite vrste igračaka za solo zabavu.

Tek kad upoznate svoje telo, moći ćete da kažete partneru šta osećate i kako funkcionišete. Zapamtite da se ljudi menjaju spolja i iznutra, tako da u tridesetim i četrdesetim ne možete imati iste seksualne preference kao u mladosti, kada ste se upoznali.

Izvor: zadovoljna.hr