Nadahnut ljepotama prirode Republike Srpske i njenim pejzažima, talentovani i višestruko nagrađivani fotograf Vladimir Tadić iz Čelinca, za „Centralni portal“ govorio je o impresivnoj fotografiji „Bobijaško oko“ koja je nagrađena na fotografskom konkursu „Čarobna Krajina“ kao i o čarima fotografije i fotografskog zanata.

Prema njegovim riječima, jedno od plavnih izvora Lušci polja nazvano je „Bobijaško oko“ zbog samog izgleda, a smješteno je ispod istoimenog brda Bobija podno planine Grmeč.

Ovaj prirodni fenomen nalazi se na dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

„’Oko’ je za mene čudo još od djetinjstva. Kada smo bili djeca, mogli smo da ga posjetimo samo uz pratnju odraslih, a priče koje su nam pričali o ‘Oku’, ostavile su tada snažan doživljaj na nas“, naveo je fotograf Vladimir Tadić.

Istakao je da je pomenuta fotografija nastala tako što je želio da ovaj nesvakidašnji prizor vidi noću.

„Prijatelj mi je pomogao da fotografišem, imali smo samo lampu. Tako da je ovaj poduhvat sastavljen od više snimaka doveo moje fotografske vještine do samih granica“, kazao je Tadić.

Kako je naveo, godinama se bavi planinarenjem i obilaskom planinskih seoskih krajeva širom zemlje, a otuda i inspiracija za stvaranje novih kadrova prelijepih krajolika.

„Trudim se da udahnem život našim zapuštenim i pomalo beživotnim krajevima, kao i biserima prirode i kulture koji svakako zaslužuju našu pažnju“, rekao je Tadić.

A na pitanje da li se od fotografisanja može živjeti, dobili smo pozitivan odgovor.

Prema njegovom mišljenju, ovo predstavlja posao kao i svaki drugi, te se može fino zaraditi, posebno od fotografisanja vjenčanja i drugih svečanosti koje su bitne u životu svakog od nas.

Ipak, njegova najveća ljubav su pejzažne fotografije.

„Fotografisanje krajolika je ipak malo drugačije. Morate da postignete kvalitet i izgradite ime, ali područje primjene ove vrste fotografije je daleko uže. Ako pri tome uzmemo u obzir da su ljudi navikli da koriste fotografije krajolika besplatno, to dodatno otežava naplatu. Moj prvi kalendar je izrađen ove godine, tako da su ljubitelji mojih radova pored fotografija na slikarskom platnu ili fotografskom papiru dobili još jedan ‘proizvod’“, naveo je Tadić.

Kako je istakao, definicija kreativnosti, pa tako i kreativne fotografije podrazumijeva nešto novo i drugačije a danas je stanje upravo suprotno.

„U zavisnosti od nivoa na kojem kreativci žele da se bave fotografijom dovoljan je i mobilni telefon, ali u određenim situacijama je primjena fotografskog aparata neizbježna. Štaviše, moja najnagrađivanija fotografija je upravo fotografisana telefonom. Tako da ponekad ograničenje u smislu opreme umije da podstakne kreativnost“, naveo je Tadić.

Ljubitelji dobre i lijepe fotografije, radove mogu pogledati na stranici „Svjetlopis“ koja je produkt Tadićevog umijeća i talenta.

Tamo se svakodnevno mogu vidjeti fotografije na kojima su prikazani prizori prelijepih krajolika Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Izvor: centralniportal