U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba „Kad se sanja mama“ autorke Jelene Gajanović iz Banjaluke.

Gajanovićeva je na 22 panoa prikazala stradanja u Drugom svjetskom ratu tokom ofanzive na Kozari.

-Prišla sam tome kao profesor književnosti, ne kao istoričar, zato što sam kao izvor koristila dnevničke zapise Dijane Budisavljević i zabilješke Jane Koh koje su nastale pedesetih godina-rekla Gajanovićeva.

Ona dodaje da je tema stradanje žena i djece i da se zato sa razlogom izložba zove „Kada se sanja mama“.

-Pratim taj put koji su oni prelazili, od njihovog odrastanja, saznanja da je počeo rat, saznanja da će biti odvojeni od majke i možda ih više nikada neće vidjeti. Tako da je to neka priča o svima koji nisu uspjeli da se povežu sa svojim porodicama, neki od njih nisu uspjeli da se vrate. Moja želja je bila da odam jedan omaž tim ženama, Dijani Budisavljević, Jani Koh, Drgici Habazin i svima onima koji su u to vrijeme vodili rat na drugom frontu, a na tom frontu je pobijedila ljudskost-istakla je ona.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare Dragan Žujić kaže da izložba Jelene Gajanović svjedoči o stradanju tokom Drugog svjetskog rata kao jednom od najvećih stradanja.

-Neki istraživači govore da je riječ o 13.138 mališana koji su stradali u NDH, u logorima specijalno opremeljnim za djecu. Izložba Jelene Gajanović svjedoči da moramo da gajimo kulturu sjećanja i pamćenja na sve ono što se desilo u prošlosti-navela je Žujićeva.

Izvor: kozarski