Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetu velikomučenicu Ekaterinu. Bila je kćerka cara Konstantina.

Nakon očeve smrti, živjela sa majkom u Aleksandriji. Majka joj je bila potajna hrišćanka, koja je preko svog duhovnog oca privela i Ekaterinu veri Hristovoj.

Ekaterina je bila vrlo darovita od Boga i dobar poznavalac grčke filozofije, kao i medicine, retorike, logike, a krasila ju je i tjelesna ljepota. Kada je car vidio da je bogata znanjem i mudrošću pozvao je pedeset najmudrijih ljudi, da se s njom prepiru o vjeri i da je posrame.

Prema pravoslavnoj tradiciji postoji vjerovanje da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života…

Na kraju Ekaterina je njih nadmudrila i posramila. Razjareni car je naredio da se svih pedeset mudraca sagore u ognju. Ovi mudraci, po molitvi svete Ekaterine, pred smrt su ispovijedili  ime Hristovo i postali hrišćani. Poslije mnogih mučenja Ekaterina je posječena mačem u svojoj osamnaestoj godini, 24. novembra 310. godine.

Njene mošti čuvaju se na Sinaju. Manastiru Svete Katerine sveti kraljevi Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastirskom muzeju i biblioteci. Krajem 14. vijeka iguman Sinajskog manastira bio je Srbin, Joanikije.

Narodna vjerovanja i običaji

Prema pravoslavnoj tradiciji postoji vjerovanje da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti uslišena, piše Magazin Novosti.

– Vrlinama kao svjetlošću sunčanom si prosvijetila nevjerne mudrace, i kao presvijetli Mjesec noćnim putnicima, odagnala si tamu nevjerja, i caricu si uvjerila, i zajedno sa njom i mučitelja si izobličila, bogozvana nevjesto, blažena Ekaterina. Sa željom si došla u nebeski Dvorac ka prekrasnom Ženiku Hristu, i od Njega si carskim vijencom uvjenčana: Njemu sa Anđelima predstojeći, moli se za nas, koji slavimo preslavnu uspomenu tvoju.”

Autor: SRNA/Srpskainfo