Teretana nije mjesto na koje  odlazi većina nas. Mnogima je draže sat vremena uživati u dobrom pečenju, piti, kolaču, nego, ”patiti“se na treningu . Ipak i takve navike se mogu preispitati, pogotovo u trenutku kada u teretani ugledate bračni par koji zajedno ima 146 godina, a još  uvijek je u odličnoj formi i bez bilo kakvih  zdravstvenih  problema.

Ostoja Gvozden (76) i njegova supruga Mirjana (70)  redovni su na treningu. Teretana je nešto bez čega već dugi niz godina ne mogu zamisliti svoju svakodnevnicu. Ona je i rješenje njihovih zdravstvenih problema, ali i dobra navika bez koje dan ne bi bio ispunjen.

Na prvi trenig Ostoja je otišao sa 15 godina. Danas šest decenija kasnije u teretani je pet puta sedmično. Za dobru formu odvaja po sat vremena po treningu. Zahvaljujući kondiciji koju sad ima lako uradi vježbe na kojima bi mu pozavidjeli i mnogo mlađi

”To je navika. Kad ne treniram, kao da mi nešto fali. Sa sedmadeset šest godina mogu uraditi zgibove, čučnjeve, mogu dići 100 kilograma u benču. Normalno jedem, živim, ne boli me ništa. Mislim da je to zahvaljujući treninzima  i zdravoj ishrani”, dodaje Ostoja.

U ništa slabijoj formi od Ostoje,  nije ni njegova sedamdesetogodišnja supruga Mirjana. Od svoje 19 godine, kada je i upoznala Ostoju,  počela je da trenira. Srećna je što nema zdravstvenih problema, jer većina njene generacije pije gomilu lijekova.

”U početku su to bile lake vježbe. Zavoljela sam treninge i danas sam u teretani tri puta sedmično. Naravno, pazimo i na ishranu, na stolu nema ništa masno, već voće, povrće i ako se baš mora meso u normalnim količinama. Imam dvoje djece koja su već odrasli ljudi. Međutim,  i  kada su bili  mali mogla sam da iskombinujem sve i da odem u teretanu. ”, dodaje Mirjana i ističe da nikad nije imala zdravstvenih problema. .

Zanimljivi Prijedorčani imaju i poruku za mlade. Sve je stvar izbora, ali ukoliko žele zdrav i dug život poželjno ga je tako i živjeti.

Izvor: kozarski