Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je večeras novinarima da je kiša koja od sinoć neprekidno pada napravila ogromne probleme i štetu u gradu.

” Već u ranim jutarnjim časovima su zbog obilnih padavina i ogromne količine vode glavni kolektori puni i kanalizacione mreže nisu mogle da prime tu ogromnu količinu vode koja se zatim pojavila na površini i na mjestima koja nisu nikada bila ugrožena”, izjavio je Javor.
On nije mogao da precizira o kom broju je riječ, ali da je je veliki broj oštećenih objekata građana, kao i puteva i mostova.
” Prema informacija koje trenutno imamo voda je ugrozila dosta stambenih i pomoćnih objekata , došla je i u sam centar grada. Mnoge zgrade odnosni podrumi zgrada u centru su poplavljeni i gdje smo pomoću pumpi ispumpali veći dio vode. To je slučaj sa Domom penzioenrea,a i pojedine ustanove i preduzeća su poplavaljeni i svi smo na terenu i činimo sve što je u našoj moći da spasimo što više objekata”, istakao je Javor.
On je za sutra ili ponedjeljak dok se voda povuče, najavio formiranje više komisija koje će analizirati situaciju na terenu i koje su štete na objektima građana i uopšte u gradu.
” Vodostaj rijeke Sane je takav , kao i vodostaj Gomjenice da ove rijeke još uvijek mogu da prime određenu količinu vode, a ono što je najveći problem je rijeka Miloševica gdje je zbog njenog izlijevanja došlo do problema u naselju Topolik”, rekao je Javor.
On je naglasio da je grad uradio jedan dio posla kada je u pitanju čišćenje i uređenje njenog korita u dužini od 1,6 kilometara što, kako je rekao , čini se nije bilo dovoljno , ali je uticalio da spriječi izlijevanje vode u jutranjim časovima.
” Prije nekoliko trenutaka sam se čuo da direktorom preduzeća” Vode Srpske” koji mi je saopštio da je sva procedura koja je, mogu slobodno reći, predugo trajala sa Evropskom investicionom bankom u vezi sa čišćenjem korita rijeke Miloševice završena , što znači da je izabran nadzorni organ i da će kroz dvadesetak dana biti potpisan ugovor nakon čega će preduzeće koje je dobilo posao ući u radove”, rekao je Javor.
On je dodao da je čitava ta procedura , kao i taj problem sa čišćenjem rijeke Miloševice traje predugo , ali da je količina padavina ovoga puta bila tolika da se voda pojavila i na terenu koje je kilometrima udaljen od prve rijeke ili potoka.
“Pred nama je još jedna neprospavana noć i ići ćemo svuda gdje možemo pomoćo da spriječimo veću štetu”, rekao je Javor.

Izvor: prijedorgrad