Rudarskim pozdravom “Srećno” i “Skokom preko kože”, studenti prve godine Rudarskog fakulteta u Prijedoru simbolično su primljeni u ovu časnu profesiju. Po tradiciji, skoku je prethodila potraga za bruc-majorom. Ove godine, ta titula pripala je Srđanu Šobotu.

“Brucošima želim sve najbolje. Da usvoje znanje, da što brže završe Rudarski fakultet i zaposle se u struci”, rekao je Šobot.

Među 17 studenata koji su na ovoj ceremoniji zvanično ušli u svijet rudarstva je  Nikola Kukić iz Stanara.

„Odlučio sam se za Rudarski fakultet zato što dolazim iz rudarskog kraja. Mislim da je ovo dobar fakultet i da ću nakon završetka školovanja brzo pronaći posao”, istakao je Kukić.

Tradicionalnu rudarsku manifestaciju u Prijedoru podržali su studenti Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda.

“Podržali smo je, jer je jubilarna, deseta. Do sada se na našem fakultetu nisu  održavale manifestacije tog tipa. U planu nam je da je i mi uvedemo”, rekao je Jeremija Varalić, student ovog fakulteta.

Podrška studentima Rudarskog fakulteta i ove godine stiže od Vlade Republike Srpske i Grada Prijedora. Brucoši su od prve godine na budžetu, a zahvaljujući subvencijama Grada Prijedora, studenti koji su iz drugih gradova, smještaj u Hotelu “Prijedor” plaćaće svega 60 KM mjesečno.

“Studenti koji su ove godine upisali Smjer rudarstvo, imaju mogućnost da se prilikom upisa u drugu godinu prebace na Smjer geološko inženjerstvo. Ove godine je upisano 16 studenata na drugi ciklus studija, što čini ukupno 33 studenta na Rudarskom fakultetu. Zadovoljni smo tim brojem”, rekao je Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Rudarska manifestacija “Skok preko kože” organizovana je povodom Svete Varvare, zaštitnice rudara.

Izvor: kozarski