Oni koji zaprate prijedorske vatrogasce na društvenim mrežama mogu da pogledaju skoro svaku njihovu intervenciju. Doživljaj je nevjerovatan jer sve snima kamera na šljemu pa često sve izgleda kao da se gleda neki akcioni film.

“Prvi je to počeo da radi Mario Radinović, kasnije i još nekoliko kolega. Godinama objavljuju snimke sa intervencija koje, često, pregleda i po nekoliko stotina hiljada ljudi. 696 hiljada pogledalo je gašenje autobusa u plamenu.

“Očekivao sam neki normalan interes na lokalnom nivou, ne na nekom većem da ne kažem međunarodnom ali kroz samo vođenje tev stranice i ju tjub kanala imamo i vide klipova koji imaju i 600 hiljada pregleda”, kaže Mario Radinović, vatrogasac.

Broj pregleda pokazuje i šta se najviše gleda.

“Što je neki gori naslov video je nažalost gledaniji. Ako je teška saobraćajna nesreća računajte da će biti preko 10 hiljada pregleda i više”, kaže Mario Radinović.

Fejsbuk stranicu napravili su prije deset godina, nešto kasnije pokrenuli jutjub kanal. Tamo ih prati više od 14 hiljada ljudi. Tamo može da se vidi svega – požari, eksplozije, izvlačenje povrijeđenih, saobraćajke ali i skidanje mačke sa drveta. Komandir kaže da je svaki snimak lekcija iz koje građani mogu nešto i da nauče.

“I na taj način građani vide koji je problem kod te intervencije i na osnovu toga naučenog treba da u svojoj glavi razviju neke preventivne mjere kako do istih ili sličnih nesreća ne bih došlo u budućnosti i njihovom okruženju”, kaže Radovan Martić, starješina TVSJ Prijedor.

Momci objave snimke nakon povratka sa intervencije ali dobro paze jer neke scene, ipak, ne bi trebalo da se vide. Povrede ili neke druge situacije koje mogu da budu uznemirujuće, izbacuju se u montaži.

Izvor: ATV