Kiša koja neprekidno pada na području Prijedora ponovo je uticala na rast vodotoka rijeka i izlivanje površinskih voda.

Šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta novinarima je potvrdio da je vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno 261 centimetar, a Gomjenice 311.

Vodostaj Sane kod prvog stepena odbrane od poplava je 420 centimetara.

Krneta je rekao da se situacija prati i da sve zavisi od toga da li će kiša nastaviti da pada.

Prema njegovim riječima, uzvodno, vodostaj rijeke Sane je u porastu dok u Ključu opada.

On je rekao da u Prijedoru trenutno problem predstavljaju površinske vode.

“Površinska kanalizaciona mreža ne može primiti povećan dotok vode budući da kiša od sinoć neprekidno pada i do sada je palo 30 litara kiše po metru kvadratnom”, naveo je on.

Krneta kaže da su na terenu svi subjekti koji učestvuju u odbrani građana i njihove imovine od porasta vode i eventualnih izlivanja vode iz vodotokova.

“Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Prijedor angažovala je pumpe na terenu i voda se ispumpava iz podrumskih prostorija stambenih zgrada, iz Doma penzionera, te u Razvojnoj banci gdje je javljeno da je voda ušla u prostorije”, rekao je Krneta.

On je naglasio da je voda i na ulicama grada i da su zaplavljeni objekti na Urijama, u naseljima Topolik, Vrbice i dio Puharske te da se na terenu postavljaju vreće, a voda usmjerava u kanalizacionu mrežu.

Lukić je naveo da vode ima na kolovozu na magistralnom putu Novi Grad – Prijedor, kao i na magistralnom putu Novi Grad – Kostajnica.

On je dodao da je vodostaj rijeke Une u porastu i iznosu 330 centimetara, što je više za oko 50 centimetara nego jutros.

Vodostaj rijeke Sane u 15.00 časova iznosio je 350 centimetara, i dalje je u porastu, a kolektor je uključen u 12.00 časova.

Starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Aziz Crnkić rekao je da su dvije pumpe postavljene u naselju Vidorija.

Sjednica opštinskog Štaba za vanredne situacije zakazana je za 18.00 časova.

Izvor: ATV