Poplave su uzele svoj danak u prijedorskim naseljima Vrbice i Topolik. Bujice koje su stvorile rijeke, iza sebe su ostavile pustoš. Još se ne zna tačan broj poplavljenih objekata, a šteta će se tek zbrajati. Od sinoć mještani sami čiste kuće i dvorišta.

Besana noć je iza Ljubomira Zdjelara. Ovakve poplave, kaže, ne pamti. Strahuje da bi se sinoćnja drama mogla ponoviti.

“Ne možemo, ja i baba smo stari ne možemo mi biti ovdje. Kako ćemo nabavljati drva, snabdijevati, vidite bolesni smo oboje. Zato kažem, samo jedna mala garsonjera za sve ovo”, kaže nam Ljubomir Zdjelar iz Vrbica. “Je l pamtite vi da je ovako bilo ikada?”, “Bilo je jedne godine kada su izbili i pragovi i spod prugem, kada nije bilo ni mosta”,

Noć je bila dramatična i za porodicu Mrđa. Voda im je prodrla u trgovinu od koje zarađuju za život.

“Bilo je strašno, ja to nisam zapamtio. Ovdje sam 22, 3 godine. Ovo nikada nije bilo ovakvo, da je ovolika voda naišla. Ušla u trgovinu, u špajz, u magacin, ušla u ljetnju kuhinju, u rashladne vitrine, zamrzivač. To je sve bilo u vodi. Onda ušlo u trgovinu. Do 3 sata mi smo sinoć izlijevali vodu”, rekao je Milan Mrđa iz Vrbica.

Nema gdje nije bilo vode, priča Milan Bojanić iz Vrbica. Da se sva voda povuče iz dvorišta biće potrebno nekoliko dana.

“Ja sam na najnižoj tački, i sva se voda slijeva. Ušla u kuću, vidjeli ste, u ljetnju. Stvari pojedine su otišle, što se tiče sudopera i veš mašine i toga. Ali, da vam kažem, ovo se mora riješiti na višem nivou. Odvodni kanali, što se tiče same Miloševice, i ovog puta što je sada asfaltiran, nema tu odvodnih kanala”, rekao je Milan Bojanić.

Slično je bilo i naselju Topolik. Umjesto dvorišta, tamo su jezera.

Juče u 12 sati po podne voda je prodrla u naselje Topolik u Prijedoru. Danas, ovo je realnost mještana ovog naselja.

Radakovićima nije uništeno samo dvorište, već i bašta. Iz kuće su iznijeli sve što su mogli. Od namještaja i aparata, kažu, nije ostalo ništa.

“Voda se pokuvkla noćas oko 2. Čitavu noć nismo spavali. Katastrofa, šta da vam kažem. Sada mogu sve počupati iz kuće na hrpu i zapaliti”, rekla nam je Nada Radaković iz Topolika.

U poplavljenim mjestima bio je i gradonačelnik. Svjestan je da bi se moralo uraditi više. Za to su, kaže Slobodan Javor, potrebna dodatna sredstva.

“Pokušavamo da vidimo gdje šta kome možemo pomoći. Sutra će biti frmirane komisije koje će izaći na teren da snime situaciju, da evidentiraju svu štetu koja je nastala na stabmenim i pomoćnim objektima. I ono što je jako važno kad je u pitanju sam grad, i rijeka Sana u gornjem toku rijeka opada”, rekao je Javor.

Sana miruje, ali mještani ipak strahuju od rijeka Miloševice i Gomjenice. Te rijeke napravile su problem i na drugim mjestima u gradu.

Poplavljen je i fudbalski stadion Berek. Ovako je gotovo svaki put nakon obilnijih padavina i nakon što se izliju rijeke Miloševica i Gomjenica.

Probleme je stvorilo to što velike količine oborinskih padavina i voda nisu mogli primiti kanali. Zbog ulijevanja Gomjenice u Sanu, poplavilo je i naselju Raškovac.

Izvor: ATV