Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Atini sa predsjednicom Republike Grčke Katerinom Sakelaropulu.

U okviru radne posjete Republici Grčkoj, Cvijanovićeva je razgovarala je danas sa predsjednicom Grčke o jačanju regionalne saradnje, kao i bilateralnih odnosa BiH i Grčke.

Tokom sastanka je bilo riječi i o procesu evropskih integracija BiH, kao i dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, za koji je i Grčka pružila veliku podršku.

Ovom prilikom, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Cvijanović je pozvala predsjednicu Grčke u zvaničnu posjetu BiH, izrazivši nadu da će prijateljski odnosi dvije strane u narednom periodu biti dodatno produbljeni.

Prethodno se Cvijanovićeva sastala sa predsjednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom.

Na sastanku su istakli potrebu jačanja ekonomske saradnje, uz akcenat na oblast energetike.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o procesu evropskih integracija, sa posebnim osvrtom na predstojeće zasijedanje Evropskog savjeta na kojem će biti razmatrano dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva izrazila je očekivanje da će BiH za nekoliko dana postati kandidat za članstvo u EU, zahvalivši Grčkoj za kontinuiranu podršku evropskoj perspektivi svih zemlja zapadnog Balkana.

Cvijanovićeva je upoznala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, izrazivši nadu da će proces implementacije izbornih rezultata biti brzo i efikasno okončan na svim nivoima vlasti.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Na sastanku je konstatovano da BiH i Grčka nemaju otvorenih pitanja, te da dobri bilateralni odnosi treba da budu temelj daljeg unapređenja svih drugih vidova saradnje.

U okviru posjete, Željka Cvijanović će učestvovati na forumu “Balkan – Crno more” i obratiti se učesnicima o temi “Regionalna saradnja – Integracija bazirana na ekonomskoj geografiji”.

Autor: RTRS