Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je na današnjoj pres konferenciji izjavio da je formirano trinaest komisija koje će se baviti procjenom štete od poplava koje su proteklog vikenda pogodile Prijedor.

“Od toga je deset komisija zaduženo za procjenu štete na stambenim i pomoćnim objektima, dvije za poljoprivredu, te jedna za štetu na infrastrukturi odnosno na makadamskim putevima, propustima i mostovima”, istakao je Javor.
Qn je dodao da je sa saradnicima i rano jutros obišao teren te da se uvjerio da se voda skoro u cijelosti povukla u korito.
“Sana, Miloševica i Puharska su u padu. Voda se zadržala na nekoliko mjesta, u određenim uvalama koje su u pojedinim područjima više od vodotoka, konkretno u naselju Gomjenica gdje se vrši ispumpavanje vode”, rekao je Javor.
On je naglasio da je zadatak komisije da u što kraćem vremenskom periodu obiđe teren.
“Obezbijeđen je i telefonski broj 052/245-180 u Gradskoj upravi, na koji građani mogu da prijave štetu i dobiju informaciju o radu komisije”, rekao je on.
Javor je rekao da je šteta velika i tek treba da je procijene stručne komisije. Procjenjuje se da je preko 200 objekata bilo zaplavljeno, dok je tridesetak kuća u Topoliku i Vrbicama bilo poplavljeno.
“Dvadeset godina je ovaj problem prisutan, a tek ove godine je nešto konkretno urađeno. Imali smo dijelom čišćenje i uređenje obale Miloševice i finansijsku pomoć Grada našim sugrađanima koji su pretrpjeli štete od poplava”, rekao je Javor.
On je ponovio da Gradska uprava nije mogla uticati na procedure za kredite Evropske investicione banke iz kojih će se finansirati radovi na rijeci Miloševici vrijedni 3,6 miliona maraka, koji se odnose na čišćenje korita i izgradnju potpornog zida.
Prema njegovim riječima, nakon Miloševice uslijediće radovi na Gomjenici, uzvodno prema ribnjaku, a u pitanju su radovi vrijedni 4,5 miliona maraka.

On se zahvalio predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Radovanu Viškoviću koji su, kako je rekao, ponudili sve resurse, stavili se na raspolaganje i najavili pomoć Vlade koja se očekuje u toku ove sedmice.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je u padu i voda iz poplavljenih i zaplavljenih dijelova grada, a procjena je da je oko 200 kuća bilo zaplavljeno, a 30 poplavljeno samo u naseljima Topolik i Vrbice.

Izvor: prijedorgrad