Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas tokom razgovora sa vlasnikom vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplijenili krajem prošle nedjelje gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara, da nema Srbina koji nije bio ponosan na to kako se porodica Petrovića držala u tim teškim trenucima i poručio mu da ne brinu oko napravljenog gubitka.

– Za to nemojte da brinete, što su vam napravili gubitak, oni ne znaju razliku između Vranca, Prokupca, Gamea, Graševine i drugih sorti vina, pa su izmješali sve – rekao je Vučić u razgovoru sa Srđanom Petrovićem i njegovom porodicom.

Vučić je od Petrovića dobio na poklon njegovo methohijsko vino, koje je pokazao pred kamerama.

– Ovo je methoijsko crveno vino, kupaža tri sorte, Vranca, Prokupca i Gama, na kome piše Velika Hoča KiM i Republika Srbija, biće da je to razlog što su prosuli vino – rekao je Vučić i zahvalio na poklonu.

Vučić je rekao da njegov otac ima veliku kolekciju vina i da će ta flaša zauzeti specijalno mjesto u toj kolekciji, u njegovoj porodičnoj kući.

– Gledali smo nažalost šta se dešavalo i koliko vam je bilo teško, a bilo je nam i još teže zbog nemogućosti da pomognemo – kazao je Vučić i dodao da je bilo posebno teško u tim trenucima gledati Srđanovog oca Božidara u kolicima, kada su im oduzimali vino.

Vučić je na početku razgovora rekao napomenuo da su svi došli osim Srđanovog oca Božidara i Božane i zahvalio što došli i djeca Milena, Milan i Luka, i zahvalio što su oni i dalje na KiM i pohađaju školu u Kosovskojo Mitrovici.

– Hvala što su oni tamo i što ste ih tako vasipitali – rekao je Vučić.

Srđan i njegova žena Suzana su zahvalili Vučiću i državi Srbiji što su uz njih, kao i što pomažu srpske vinare na KiM.

Kazali su da im je bilo naročito teško kada im se sin Milan popeo na krov preteći da će da skoči.

Srđan je u razgovoru sa Vučićem rekao da ta vinarija pravi vino od autohtonih sorti. Vučić je kazao da ta porodica ima dva hektara i pravi najbolje vino od Prokupca, Vranca i Gamea. Pitao je Srđana da li više voli Vranac ili Prokupac i nakon odgovora da je to, ipak, Prokupac, kazao da je to naša autohtona sorta koja ima budućnost, kao i da je čak austrijski Lidl napravio posebne čaše za naš Prokupac.
Srđan je dodao da prave i rakiju, oko 2.000 do 3.000 litara godišnje, uglavnom lozu i komovicu, i nešto malo šljivovice.

Autor: TANЈUG/RTRS