Zadovoljni smo procesom formiranja vlasti na nivou BiH i naš prioritet je zaštita Republike Srpske i njenih građana, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević u našem Јutarnjem programu.

Istakao je da postoji doza optimizma.

– Imamo dobre razgovore sa HDZ-om BiH i sa “osmorkom”. Vodimo razgovore na bazi Ustava i ustavne strukture i to je važno. Takođe, dogovor je da jedni drugima ne smetamo, posebno u oblasti ekonomije – naveo je Kovačević.

Naglasio je da je cilj ubrzani ekonomski razvoj.

– Nas na prvom mjestu zanima Republika Srpska i da nam niko ne blokira projekte – kaže Kovačević.

Kovačević je komentarisao i izbor srpskih delegata u Dom naroda PS BiH.

– Narodna skupština Republike Srpske jedina je nadležna za izbor srpskih delegata u Dom naroda – rekao je Kovačević,

Istakao je da je CIK nevažeći listić proglasio važećim.

– Očekujemo da će Apelaciono vijeće Suda BiH potvrditi žalbu SNSD-a i poništiti odluku CIK-a. Zna se ko je dobio legitimitet da predstavalja Republiku Srpsku, a to je SNSD sa koalicionim partnerima – naveo je Kovačević.

Kovačević je naveo da će mandatar Radovan Višković vrlo brzo da saopšti kompletan sastav novog saziva vlade Republike Srpske.

– Čekali smo da CIK potvrdi delegate u Vijeću naroda Republike Srpske. Vidimo da je bilo problematično sve što je bilo vezano za CIK i da su oni ti koji su prolongirali taj proces formiranja vlasti u Republici Srpskoj. Sada su potvrđeni delegati u Vijeću naroda i oni će da zakažu konstitutivnu sjednicu u toku ove sedmice – rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je, kada bude održana konstitutivna sjednica Vijeća naroda, automatski moguće da mandatar zatraži od Narodne skupštine održavanje posebne sjednice na kojoj će da predstavi sastav nove vlade Republike Srpske, ali i svoj ekspoze za naredni mandat.

– Mi uvažavamo građane koji su glasali za opoziciju i vodimo računa o njihovim interesima, ali moramo da budemo svjesni da kompletna opozicija ima 25 poslanika. Dakle, nedostaje nekih 20 da bi mogli da uđu uopšte u priču formiranja bilo kakve vlasti – rekao je Kovačević.

Autor: RTRS