Prijedorska Ribarnica ove godine počela je da naplaćuje uslugu čišćenja i sječenja ribe po cijeni 0,50 KM po kilogramu, ali to nije smanjilo gužvu niti izazvalo negodovanje kod kupaca, izjavio je radnik Milan Marčetić.

Marčetić kaže da je gužva nikad veća, da sa kupcima rade do 15.30 časova, a poslije toga nastavljaju sa čišćenjem.

On je istakao da je šaran najtraženiji, kao i uvijek, a da ljudi sad pred Svetog Nikolu najčešće kupuju između 20 i 40 kilograma ribe. Ribarnica se, kako je naveo, snabdijeva iz brodskog Ribnjaka “Sijekovac”.

prijedorskoj Ribarnici šaran košta 13 KM žive vage, a 24,50 KM očišćeni, amur je 10 KM žive vage, a dvostruko više očišćeni, tolstolobik očišćeni je 17 KM, a pastrmka očišćena 12,20 KM.

Supružnici koji su se zatekli u redu jer se pripremaju za Nikoljdan pričaju da su u televizijskim prilozima vidjeli da je riba nikad skuplja, tražnja nikad veća.

Supruga ističe da je posna slava i teža za pripremiti i skuplja, iako je i svinjetina otišla na deset KM žive vage, ali da je treba slaviti kako običaji nalažu ili je ne slaviti nikako.

Miljana Kos koja slavi Svetog Ignjatija, takođe posnu slavu, priča da od kako su se sinovi poženili slavi u dvije kuće.

– Uvijek sve posno, po 100 kilograma ribe uzmemo. Savijem po 350 sarmi snahama. Prvo polutke šarana upajcam, stoje 2-3 dana, pa onda prodimim, isto 2-3 dana, pa sameljem na mašinu za meso – kaže Miljana.

Prijedor ima još jednu ribarnicu, ali je ona zatvorena, budući da pripada ovdašnjem Ribnjaku “Saničani”, koji je u stečaju.

Autor: SRNA/Srpskainfo