Ova nedelja je počela snegom i dva stepena ispod Celzijusa, a pred kraj nedelje nas čeka čak 18 stepeni. Kako to utiče na naše zdravlje, da li je uobičajeno da se zbog toga budimo sa glavoboljom i da li u tom slučaju treba da pijemo lekove? To smo ovoga “Jutra” pitali specijalistu opšte medicine dr Biserku Obradović.

“Poslednjih 10 godina, susrećemo se sa naglim vremenskim promenama. Više nemamo onaj postepeni prelazak iz jednog godišnjeg doba u drugo i pravac iz sandala ulazimo u čizme. Isto tako, u toku dana imamo velike temperaturne razlike, koje čak idu i do 15 do 20 stepeni, iako znamo da je od 2 do 5 umerena i niska promena vremena. To najviše utiče na hroničare, astmatičare, meteoropate, srčane bolesnike, one sa reumatskim tegobama i pacijente koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu. S druge strane, to utiče i na mlade, pogotovo one do 15 godina”, objašnjava doktorka.

Koje simptome prouzrokuje drastična promena vremena, da li se u ovakvim situacijama preporučuje konzumiranje lekova i kako naš organizam možemo pripremiti i zaštititi od naglih promena temperatura, objasnila je dr Obradović u nastavku.

Izvor: prva.rs