Među djecom uzrasta devet do deset godina, koji provode previše vremena za ekranima pametnih telefona ili kompjutera, uočeni su veći izgledi za razvoj opsesivno-kompulzivnog poremećaja /OKP/ – pokazuje istraživanje američkih naučnika.
Šanse da se u ovoj dobnoj grupi razvije OKP /u dvogodišnjem periodu/ povećavaju se za 13 odsto za svaki sat igranja videoigrica i za 11 odsto za svaki sat gledanja videa.

To su rezultati nove studije koju su sproveli istraživači sa Univerziteta San Francisko, a objavljeni su u stručnom časopisu “Žurnal za zdravlje adolescenata”.

Razne misli o sadržaju video-igara kod neke djece mogu se razviti u opsesije – upozoravaju istraživači.

Glavni autor studije DŽejson Nagata, pedijatar i asistent na Univerzitetu San Francisko, upozorava roditelje da previše vremena provedenog pred ekranima može vrlo štetno da utiče na mentalni razvoj djece u pred-tinejdžerskoj dobi.

“Djeca koja provode previše vremena igrajući videoi grice kažu da vremenom osjećaju potrebu da nastave sa takvim igrama te da ne uspjevaju da prestanu uprkos svojim nastojanjima”, objašnjava Nagata.

On ukazuje da neprestano gledanje video-sadržaja podstiče mlade na kompulzivno praćenje sličnog sadržaja, a takvo ponašanje obično pogoršavaju algoritmi i reklame.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj spada u grupu anksioznih poremećaja, a karakteriše ga pojava opsesivnih misli i kompulzivnih radnji.

Osobe koje pate od ovog poremećaja shvataju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih kao neugodne, ali ih ne uspijevaju spriječiti.

Zbog toga mogu patiti svi životni aspekti – posao, škola, međuljudski odnosi… a mnoge aktivnosti mogu postati limitirane.

Američki istraživači pitali su 9.204 pred-tinejdžera, u dobi od devet do deset godina, koliko vremena provode na različitim platformama.

Prosjek je iznosio 3,9 sati dnevno i pri tome je bila isključena upotreba ekrana u obrazovne svrhe.

Dvije godine kasnije, kod 4,4 odsto djece ocog uzrasta otkriven je OKP.

Pokazalo se da su video-igre i striming videa povezani sa većim rizikom od razvoja OKP-a.

Izvor: SRNA/kozarski