Dio stalne postavke Memorijalnog muzeja na Mrakovici postaće aplikacija “Bitka na Kozari kroz virtuelnu stvarnost”. Ova aplikacija danas je predstavljena u organizaciji Razvojne agencije “PREDA”, u okviru projekta “Feel Kozara -EXPLORE”. Aplikacija ima zadatak da mlađim generacijama, na njima zanimljiv način, prikaže istorijske događaje koji su se dogodili na Kozari tokom Drugog svjetskog rata, rečeno je na prezentaciji.

“Kroz ovu aplikaciju, posjetioci Memorijalnog muzeja moći će da prođu kroz Bitku na Kozari koja se odigrala 1942. godine, ali i da upoznaju neke od najistaknutijih ličnosti tog perioda, kao što su dr Mladen Stojanović, Mika Mandić i Mira Cikota. Na kraju će imati priliku da provjere šta su sve naučili tokom aplikacije. Odgovaraće na pitanja, a svaki tačan odgovor sagradiće jedan dio spomenika na Kozari”, rekla je viši kustos Marina Ljubičić Bogunović.  

Projekat “Feel Kozara – EXPLORE” nastavak je prethodnog projekta “Feel Kozara”. Cilj je objedinjavanje turističke ponude na području lokalnih zajednica koje gravitiraju ovoj planini. Predviđena je i direktna podrška subjektima iz turističkog sektora kroz nabavku različite opreme, edukacije i organizaciju radionica. Projekat finansiraju Savezna Republika Njemačka i Evropska unija. Ukupna vrijednost je oko 330.000 KM, od čega je 20 odsto sufinansiranje partnerskih organizacija, a 80 odsto grant, ističu u Razvojnoj agenciji “PREDA”.

Izvor: kozarski