Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su sudskom odlukom potvrđeni svi argumenti SNSD-a u vezi sa spornim listićem za glasanje za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega CIK mora da dodijeli četiri mandata ovoj političkoj stranci.

– Nakon što smo zaprimili odluku Suda BiH, jasno je da je sve što smo rekli o CIK-u i njihovoj odluci potvrđeno i sudskom odlukom. Odlukom su uvaženi svi argumenti SNSD-a – naveo je Dodik na “Tviteru”.

Nakon ove odluke Suda, Dodik je istakao da CIK mora da utvrdi rezultate prema izvještaju Komisije Narodne skupštine Republike Srpske i dodijeli četiri mandata SNSD-u.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici 1. decembra odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Svi poslanici su glasali, odnosno njih 83. Bila su 82 važeća i jedan nevažeći listić.

Na jednom listiću koji je poništen, umjesto u predviđeni kvadratić kraj naziva PDP-a kao stranke, bio je prekrižen naziv te partije.

CIK BiH priznao je taj sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića.

Potom je SNSD 7. decembra predao Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na odluku CIK-a, a Apelaciono vijeće usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo odluku CIK-a BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH proglašen važećim. CIK-u su žalbe vraćene na ponovno odlučivanje.

Autor: RTRS