Portparol SNSD Radovan Kovačević rekao je da je strateško opredjeljenje srpskog naroda definisala Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem Rezolucije o proglašenju vojne neutralnosti, na prijedlog i uz glasove SNSD i koalicije, dok opozicija i PDP nisu podržali taj dokument.

Opozicija i PDP nisu podržali Rezoluciju, a njegovi prvaci Mladen Ivanić i Igor Crnadak nekoliko mjeseci poslije su, ignorišući stav Republike, izradili i usvojili Strategiju spoljne politike BiH u kojoj su naglasili da je MAP Akcioni plan za članstvo u NATO dio konsenzusa svih u BiH` – istakao je Kovačević na “Tviteru” povodom optužbi člana Predsjedništva PDP-a Draška Stanivukovića u vezi sa strateškim opredjeljenjem za vojnu neutralnost.

On je istakao da su predsjednik SNSD Milorad Dodik i ova stranka po cijenu da više od godinu dana ostave PDP i SDS u vlasti, iako su ih na izborima ubjedljivo pobijedili, insistirali da se poštuje stav Srpske i ponište štetne politike Ivanića i Crnatka.

“U tome smo uspjeli i u institucijama BiH je usvojen Program reformi u kojem piše da se članstvo u NATO-u ne prejudicira, već da se samo definiše saradnja sa NATO-om. Dokument je javan, potrebno je samo ukucati njegovo ime u pretraživač. Ukoliko znate i nešto osim jeftinog populizma”, naveo je Kovačević.

Stanivuković je na “Tviteru” objavio da je strateško opredjeljenje naroda u Srpskoj vojna neutralnost, baš po uzoru na maticu Srbiju, te da je neophodno da građani Republike Srpske znaju da li je neko bio spreman zbog vlasti na nivou BiH staviti te ključne politike na stranu.

Autor: SRNA/Srpskainfo