Prijedorska Komisija za procjenu štete od poplava u poljoprivredi ovih dana obilazi teren.

U posljednjih deset godina voda četvrti put plavi plastenike Gorana Vukovića iz Gomjenice. Svako malo, priča, kreće iz početka.

“Voda je toliko brzo nadolazila da nismo imali ni vremena da nešto spasimo. Tek za dva-tri dana ćemo znati stanje štete, jer korijen biljak je bio 48 sati u vodi, ali već ima biljaka koje trunu. U protekle četiri poplave sam imao  preko 60.000 mraka štete”, Goran Vuković koji se bavi plasteničkom proizvodnjom.

Voda je poplavila pripremljenu silažu i sjenažu na farmi Muranović u Donjim Garevcima. Domaćin je spasao što je mogao, ali bujica je bila jača. Problem mu trenutno predstavlja nabavka hrane za 90 muznih krava.

“Oko podne je naišla bujica vode, već je bila prišla silaži i sjenaži. Ali oko četiri sata nastaje haos, voda je počela nosisti sijenažu toliki je vodostaj bio da se nije moglo ništa spriječiti. Voda se povukla, ali ogromna šteta je već nastala. Silaže je dosta otišlo, sijenaž je potpuno uništena, podukla s voda pod najlon”, kaže Amel Muranović koji ima farmu krava.

Komisije obilaze teren i evidentiraju štetu.

“Svako ko prijavi štetu komiisja će izaći, procijeniti stanje i načiniti zapisnik o nastalim štetema. A poslije ćemo vidjeti i tražiti način i mogućnosti u kojima će grad ili država da reaguje”, kaže Danijel Egić načelnik Odjeljena za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Svi prijedorski poljoprivrednici štetu mogu prijaviti gradskoj upravi. Procjena na ozimim usjevima će sačekati dok se voda u potpunosti ne povuče jer još ima zaplavljenih površina.

Izvor: ATV