Većina ljudi se sa pravom pita šta poneti domaćinu kao poklon za slavu i da li postoje neki običaji koje je potrebno da znamo pre odlaska na istu.

Gost tradicionalno na slavu nosi kafu, šećer u kockama i alkoholno piće. Naravno, to može da se prilagodi današnjem vremenu ali bitno je da se ne preteruje, na slavu ne treba nositi poklone, posebno ne skupe.

Na slavu se ide u pristojnom odelu, bez ičega napadnog na sebi.

Ako vam je domaćin rekao u koje vreme da dođete, nastojte da budete tačni. Ako ne možete da dođete na vreme, obavezno se javite domaćinu i recite mu da vas ne čeka jer on ima dužnost da posluži ostale goste i da polomi slavski kolač.

Kada dođete, čestitajte slavu sa “Srećna slava” i to redom domaćinu, domaćici i deci. Možete dodati još nešto ali se trudite da ne budete preopširni.

Budite veseli, duhoviti, držite se pozitivnih tema i koje čašice alkohola, ali kontrolisano. Nije u redu ni da pijete samo vodu celo veče jer to može da uvredi domaćina.

Ne započinjite teške teme o teorijama zavere, dnevnoj politici ili crnoj hronici.

Kada dođe vreme da idete, pozdravite ostatak gostiju, domaćinu i domaćici se zahvalite na gostoprimstvu. Na vratima možete kratko da popričate ali imajte na umu ostatak gostiju čeka.

Izvor: prva.rs