Na slobodu je pušteno šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda zbog ratnog zločina u selu Јošanica kod Foče u decembru 1992. godine kada je ubijeno 56 lica srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

– Postupajući tužilac Vladimir Simović nije predložio nikakve mjere zabrane – rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Šestorica nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH uhapšeni su 13. decembra na području Sarajeva i Goražda zbog ratnog zločina počinjenog u Јošanici u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 Srba, pretežno civila, među kojima je bilo žena i djece.

Oni su osumnjičeni da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i činjenju ovog zločina, a iz Tužilaštvo navodi da su žrtve nakon zločina pronađene i identifikovane.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

U osvit zore na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, a mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Desetak zaselaka Gornje Јošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gdje su to stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Autor: SRNA/RTRS