Polaganjem vijenca kod spomenika narodnom heroju Mladenu Stojanoviću, prijedorski SUBNOR tradicionalno je obilježio 81. godišnjicu od formiranja Prve proleterske udarne brigade i Dan JNA.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je novinarima da je ta armija bila oslobodilačka.
” Mora se reći i istina da su pripadnici JNA u Drugom svjetskom ratu bili većinom Srbi i dobro je da anstavljamo te slobodarske tradicije i da nikom drugom to ne prepuštamo”, rekao je Kovačević.
Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić je podsjetio da je Prva proleterska formirana 21. decembra 1941. godine u mjestu Rudom u Istočnoj Bosni, a da je njen prvi komandant bio Koča Popović.
” Na dan formiranja brigade u svečanom stroju je bilo 1196 boraca. Ta brigada je bila okosnica dalje borbe protiv fašističkih osvajača i svih onih koji su bili u njihovoj službi”, rekao je Rodić.

On je dodao da je ta brigada donijela slobodu mnogim mjestima pa čak i nekim mjestima u Bosanskoj krajini, a da je poslije rata odlučeno da se njen prvi ratni dan obilježava kao Dan Jugoslovenske narodne armije.
” Ovo je ujedno i dan svih ljudi koji su služili JNA, a bila je čast i ponos da mlad čovjek sposoban i zdrav ide na odsluženje vojnog roka”, naglasio je Rodić.
Brigada, koju su sačinjavala četiri bataljona iz Srbije i dva iz Crne Gore, prevalila je ratni put od 25.000 kilometara na području cijele Jugoslavije i njeni pripadnici su učestvovali u svim velikim bitkama tokom Drugog svjetskog rata kao i oslobađanju mnogih gradova.
Kroz redove Prve proleterske udarne brigade prošlo je oko 12.400 boraca, da je poginulih bilo 4.300 boraca dok su 84 borca proglašena narodnim herojima. Sama brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja. Učestvovala je i u oslobođenju Beograda, u Zagreb je ušla , 9. maja 1945.godine, a ratni put je završila u Trstu.Obilježavanju 81.godišnjice formiranja legendarne Prve proleterske brigade prisustvovali su potomci učesnika NOR-a te predstavnici Udruženja rezervnih vojnih starješina.

Izvor: prijedorgrad

Video: RTRS