Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od juna je izvedeno 100 kardiohirurških zahvata uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica. Prva kardiohirurška operacija na Klinici za kardiohirurgiju izvedena je 6. juna.

– Uspjeli smo da organizujemo i uradimo ono što je najbitnije. Ovo je veliki uspjeh za Srpsku, ali i okruženje – rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpskeza RTRS.

Naveo je da su mnoge stavri urađene na svjetskom nivou.

– 100 uspješno operisanih pacijenata bez smrtnih ishoda je veliki uspjeh UKC-a. Naišao sam na veliki entuzijazam zaposlenih, koji su uz to veoma stručni. Ovo je veliki iskorak i uspjeh svih zaposlenih – naveo je Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Kardiohirurgija predstavlja jednu od najzahtjevnijih grana medicine i veliki broj stučnjaka učestvuje u liječenju pacijenta. Prosječna starost onih koji se podvrgavaju kardiohirurškim intervencijama je između 50 i 80 godina.

– Nije nam bilo lako jer je sama kardiohirurgija veoma zahtjevna grana, nema lakih pacijenata jer su svi vitalno ugroženi. Bilo je pacijenata sa težim postoperaivnim oporavkom, ali niko nije preminuo – istakao je Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju.

Klinika za Kardiohirurgiju pokazatelj vrhunske opremljenosti UKC Republike Srpske.

Izvor: banjaluka.net