Brojni građani neugodno su se iznenadili ovih dana kada su pokušali rezervisati kartu za let sa aviokompanijom Rajaner sa banjalučkog aerodroma u terminima poslije marta naredne godine.

Naime, putnici su obaviješteni da Rajaner ne prima rezervacije sa banjalučkog aerodroma od 1. aprila. Još više ih je zbunilo što je to moguće sa tuzlanskog aerodroma kod iste ove kompanije.

Je li upitan nastavak saradnje sa Rajaner-om?

Rukovodstvo aerodroma za BHT nije željelo govoriti želi o detaljima. Istakli su samo da nastavak saradnje nije upitan i da se sa Rajanerom, koji poput većine avioprevoznika u ovom trenutku ima problem sa manjkom pilota, pregovara o dodatnim letovima za nove evropske destinacije.

– Što se tiče nas i Rajanera nema nikakvih problema. Biće bolje. Ići ćemo sa povećanjem operacija. Razgovarali smo sa aviokompanijama i to je to – kazao je Milan Račić, direktor Aerodroma Republike Srpske.

Sa činjenicom da Rajaner ne prima rezervacije sa banjalučkog aerodroma nakon marta upoznata je i Vlada Republike Srpske. Vjeruju u ostanak Rajaner-a i da će menadžment sa drugim niskotarifnim aviokompanijama dogovoriti nove destinacije.

– Moram da kažem da bi morala da se uključi i država i Republika Srpska, na neki način da poboljša uslove na Aerodromu Banja Luka infrastrukturne. Da bi mogli da povećamo kapacitete dolaska i drugih kompanija – kazao je Predrag Tešić, pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske.

Niskobudžetna avio-kompanija Rajaner sa banjalučkog aerodroma trenutno vozi putnike na osam aerodroma u pet evropskih država i čini oko 60 odsto prometa na ovom aerodromu.

Za jedini međunarodni aerodrom u Republici Srpskoj, gubitak Rajaner bio bi veliki udarac. Banjalučki aerodrom ovu godinu završiće sa rekordnih 350 hiljada putnika. Za iduću godinu imaju ambiciozne planove. Namjera im je da se sa njihove piste preveze pola miliona putnika, prenosi BHT.

Izvor: Srpskainfo