Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije saopštio je pošto mu je zabranjeno da uđe na Kosovo i Metohiju da je krenuo u prvo i najvažnije sjedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma danas za njega zaključana.

– Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sjedište svoje crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gdje god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Јedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savjest svih ljudi – poručio je patrijarh na Instagramu.

 

Tzv. kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare nije danas oko 14.30 pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na prostor Kosova i Metohije, gdje se uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak.

Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara (Foto: TANJUG/ RT GRAČANICA)

Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara (Foto: TANJUG/ RT GRAČANICA)

Patrijarh se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše tzv. kosovska policija, zatim se vratio nazad ka Kuršumliji.

Tzv. kosovska vlada juče je u mejlu obavijestila poglavara SPC da mu nije odobren ulazak na Kosovo i Metohiju i zahtijevala od njega da se ogradi od Srba na barikadama, kao uslov za boravak na Kosovu.

Autor: RTRS