Uvjeravaju nas vladajući, uvjerava nas Regulatorna komisija za energetiku, da će od iduće godine računi za struju biti veći u prosjeku za samo dva do tri odsto.

Opozicija ćuti, narod zadovoljan takođe ćuti, pa zašto bismo onda uopšte pisali o tome?!

Iz jednog, jednostavnog razloga, da shvatite kakvi vas računi očekuju ne od 1. februara, već od 1. aprila do 30. septembra, kada je, do ove godine, primjenjivana ljetna tarifa.

Sada će ista cijena važiti tokom cijele godine, pa hajde da vidimo koliko ćete plaćati struju tokom „ljetnih energetskih“ mjeseci.

Ljetna tarifa je ranije važila od 1. aprila do 1. oktobra.

Koliko brinu o onima što manje troše, ispod 500 kilovata mjesečno, vidi se po tome da će u 2023. biti veći postotak povećanja cijene ukoliko se potrošnja smanjuje!

Tako je onaj ko je trošio 100 kilovata do juče plaćao 18,91, a sada ga očekuje 45,6 odsto veći račun – 25,73 KM.

Postotak poskupljenja pada do 500 kilovata, a zatim nezaustavljivo raste, do nestvarnih 61,3 odsto.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Dakle, ko štedi, biva kažnjen!

Dobro, kažete, to je ljetna tarifa. Zimska je sigurno povoljnija, taman za projektovanih dva, tri odsto.

Tabela koja je pred vama pokazuje da su na osnovu nje i pričane slatke priče o neznatnom poskupljenju, koje će da osjete samo oni koji se razbacuju strujom (više od 1.500 potrošenih kilovata).

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

U svakom slučaju, priče o poskupljenjima drugih roba odmah nakon Nove godine nemaju realnog utemeljenja (kao ni mnogo šta drugo u Republici Srpskoj), ali to ne znači da do njih neće doći u drugom kvartalu.

Sveukupno gledano, crno nam se piše. Bez obzira što ljeti trošimo manje struje, ne vrijedi nam ništa ni ako poželimo da dodatno uštedimo. Težište poskupljenja je prebačeno upravo na ovaj period godine, a što više budemo štedjeli poskupljenje će biti drastičnije!

Ukoliko vam ništa nije jasno, i pored tabelarnog pregleda, još jednom poslušajte objašnjenje stručnjaka za tu oblast, direktora Regulatorne komisije za energetiku RS, Vladislava Vladičića.

Kako god bilo, od 1. maja ćemo na djelu vidjeti kako Musa dere jarca!

Izvor: Srpskainfo