Oni koji misle da će ponovnim apelacijama Ustavnom sudu BiH oteti imovinu entitetima udaraju na temelje BiH, izjavio je Srni potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

Špirić je naveo da imovina pripada entitetima i da svi oni koji ovu činjenicu dovode u pitanje nikada nisu priznavali, ni poštovali Dejtonski mirovni sporazum.

“Oni koji dovode u pitanje imovinu entiteta i žele da je otmu i prenesu na nivo BiH hoće da stvore neku drugu BiH koja je izvan Ustava. Žalosno je što ataci na imovinu entiteta stižu iz Ustavnog suda BiH koji je već odavno sa pravosudnog prešao na teren politike”, istakao je Špirić.

On smatra da je neshvaljivo na koji način i u kom trenutku se u BiH aktuelizuje pitanje državne imovine, te kako se grubo derogira i Dejtonski sporazum i Ustav u kome su entiteti vlasnici imovine na svojoj teritoriji.

“Oduzimanje imovine entitetima je kao prekid krvotoka u organizmu koji se zove BiH. Ulazak u ekonomsko područje i strukturu vlasništva javnih preduzeća tema je za koju nema sagovornika u Republici Srpskoj”, naveo je Špirić.

On je ocijenio da u proteklim decenijama nije bilo iskrenosti ni volje da se o ovom pitanju realno razgovara, te da se sada nameće ova tema o kojoj nema nikakve saglasnosti samo da se zakomplikuje situacija u BiH u vrijeme formiranja vlasti.

“Jasno je da entiteta nema bez imovine, kao što nema ni BiH bez entiteta”, istakao je Špirić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denisa Bećirović juče je najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji zakon o nepokretnoj imovini.

On je pozvao Narodnu skupštinu da Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je na dnevnom redu sjednice, koja je počela juče, “odbije kao neustavan”.

Apelaciju na ovaj zakon najavio je i član Predsjedništva Željko Komšić.

Autor: SRNA/banjaluka.net