Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da su komisije za procjenu štete od poplava, koje su od 9. do 11. decembra pogodile područje grada, završile svoj dio posla i da je, prema nezvaničnim procjenama, visina materijalne štete oko milion i po maraka.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske obezbijedila podršku od 200.000 KM i da će se grad potruditi da takođe obezbijedi dio novca za obeštećenje građana da im se dijelom ublaži situacija u kojoj su se našli.

– Do sada su obišli 272 objekta. Od toga je u 72 objekta ušla voda direktno u stambeni objekat odnosno spavaće sobe i dnevni boravak. Imamo 32 objekta gdje je voda ušla u kupatilo i špajz. Imamo 116 stradalih pomoćnih objekata. Imamo oštećenih 78 putnih pravaca i sedam mostova i imamo pet odrona odnosno klizišta – precizirao je Javor.

On je pojasnio da će se zvanična procjena štete znati nakon što stručna komisija koja je popisala sve objekte izađe na teren, snimi stanje i procijeni finansijsku štetu.

– Ono što zasigurno u ovom momentu mogu reći jeste da ona nije ispod milion i po maraka – dodao je Javor.

Prema njegovim riječima, podršku mogu očekivati prvo građani kojima je voda ušla u stambene objekte, tačnije u spavaću sobu i dnevni boravak.

– Za sve ostalo, mi ćemo sagledati situaciju i vidjeti koja je to šteta i, u skladu sa finansijskim mogućnostima našeg grada i podršku Vlade Republike Srpske, vidjeti šta je realno da učinimo – poručio je Javor.

Autor: SRNA/Srpskainfo