Grad Prijedor počeo je isplatu podsticajnih sredstava u privredi. U tu svrhu, ove godine, obezbijeđeno je oko 650.000 KM za 211 korisnika koji su ispunili uslove javnog konkursa. Isplata bi trebalo da bude završena do kraja kalendarske godine, ističu u nadležnom odjeljenju.

Podsticaji privrednicima znače mnogo, pogotovo u godini kada su se, zbog energetske krize i geopolitičke situacije, susretali s brojnim izazovima, ističu prijedorski preduzetnici. Među onima koji su ispunili uslove za dodjelu podsticaja u 2022. godini je Kompanija “Inving”. Jedini su proizvođači visokonaponske opreme u BiH. Kako kažu, više od 30 godina strpljivo grade svoju tržišnu poziciju. Imaju godišnji prihod od 50 miliona KM i preko stotinu zaposlenih.

“Lokalna vlast pokazala je izuzetan senzibilitet prema privredi, preduzetnicima i svima ostalima koji učestvuju u stvaranju nove vrijednosti. Zahvaljujući podsticajima, relaksiranije ćemo dočekati sledeću godinu. Vjerujemo da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu. To je veoma bitno za očuvanje postojećih radnih mjesta, donosi perspektivu i sigurnost za zaposlene da znaju da lokalna vlast, zajedno s Vladom RS, koja je višestruko povećala ulaganja u realni sektor, sinergijom stvaraju preduslove da privrednici mnogo bezbrižnije dočekaju predstojeći period”, rekao je Goran Bojić, vlasnik Kompanije “Inving”.

Javni pozivi za podsticaje u privredi odnose se na samozapošljavanje, zapošljavanje novih radnika, uvođenje standarda kvaliteta, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, građevinarstva, ostalih uslužnih djelatnosti, te na subvenciju kamata na kredite, rekao je Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo grada Prijedora.  U 2023. godini biće izrađeni novi pravilnici o podsticajima, u konsultacijama sa privrednicima, Zanatsko-preduzetničkom komorom, Privrednom komorom i Privrednim savjetom grada Prijedora, napominju u Gradskoj upravi Prijedor. Za podsticaje u privredi, u narednoj godini obezbijeđeno je 700.000 KM.

Izvor: kozarski