Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da su okončanjem procesa eksproprijacije na najvećem dijelu trase auto-puta Banjaluka-Prijedor ispunjeni uslovi da se na proljeće radovi dodatno inteziviraju.

Višković je danas razgovarao sa delegacijom kineske kompanije “Čajna šandong internešnl ekonomik end tehnikal kooperejšn grup”, koja gradi auto-put Banjaluka-Prijedor, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na sastanku je konstatovano da se radovi na izgradnji izvode u skladu sa predviđenom dinamikom i stvorenim preduslovima.

Višković je prenio kineskim partnerima da je, pored ovog auto-puta, od posebnog prioriteta i izrada projektne dokumentacije za izgradnju budućeg brzog puta Bijeljina – Sokolac, što je, u skladu sa ranije potpisanim memorandumom, takođe povjereno ovoj kompaniji.

Kineska delegacija, koju je predvodio zamjenik direktor “Šandonga” Džang DŽijančao (Zhang Jianchao) prenijela je da će do septembra 2023. godine biti završen i idejni projekt nastavka ovog puta, na trasi od Prijedora do Novog Grada.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su interes i za projekte u oblasti rekonstrukcije željezničke infrastrukture i potencijalno partnerstvo i u ovoj oblasti.

Sastanku je prisustvovao ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Autor: SRNA/Srpskainfo