Sala pozorišta u Prijedoru bila je premala da primi sve koji su došli da se oproste od Ljubiše Aramande (47) i njegove kćerke Andre (24), a koji su nastradali u avionskoj nesreći koja se dogodila 31. decembra.

Zbog ove velike tragedije danas je u Prijedoru proglašen i Dan žalosti.

Takođe tokom komemoraciji na ekranu su prikazane brojne fotografije Ljubiše i Andree dok su zajedno planinarili i vozili se avionom, ali i sa članovima porodice i prijateljima. Tišinu u prepunoj sali su prekidali samo uzdasi i suze okupljenih.

Nema tih riječi koji mogu ublažiti bol porodice i prijatelja Ljubiše i Andree.

Ljubiša je samo sa 16 godina krenuo na obuku za jedriličara. Zatim je 2012. položio za pilota i njegovo srce kucalo je za letenje i visine.

– Član je PD Klekovača, a od 2012. izabran je za predsjednika planinarskog saveza Srpske, gdje je nedavno izabran u četvrti mandat. Bio je dobrovoljni davalac krvi, bajker, muž i otac. Teško je povjerovati da su sve njegove dnevne aktivnosti stajale u jedan dan – rekao je jedan od prisutnih koji je držao govor.

Kaže da je Andrea je bila pred diplomiranje na Ekonomskom fakultetu, ali nosilac crnog pojasa u karateu.

Radoje Vojvodić iz PS Republike Srpske rekao je da se sa nevjericom opraštaju od Ljubiše.

– Opraštamo se od Ljubiše koji je bio lavljeg srca, našeg brata, pilota, jedriličara. Predsjedniče naš, svako tvoju riječ smo slušali i upijali, a sada ćutiš. Ja moram sada da pričam, a noge mi klecaju – u suzama je rekao Vojvodić.

Dodao je da je sa  kćerkom otišao na poslednji i najkraći let.

– Plavo ti nebo druže, kapetane, bratu. čuvaj svoju Andreu – istakao je Vojvodić.

Stigli su brojni telegrami saučešća porodici između ostalog od člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, kao i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, ministarstva omladine, porodice i sporta, gradonačelnika Prijedora i brojnih drugih.

Siniša Dujaković iz Aero Kluba Prijedor kaže da ih je ova vijest  pogodila kao grom.

– Ja ne znam ni sada šta da kažem. Ne mogu da vjerujem da smo se okupili zbog ovog povoda. Brojna su pitanja na koja nema odgovora. Došli smo da ma vječni počinak ispratimo najvećeg od nas – poručio je Dujaković.

Kaže da se sa njegovim imenom povezuje jedriličarski sport u Prijedoru i da sada ostaje praznina. Ističe da još nikada nije upoznao nekog kao što je bio Ljubiša.

U ime GO SNSD Dragoslav Kabić se obratio okupljenima.

– Danas je jedan od najtužnijih dana za Prijedor. Danas na poslednji let ispraćamo jednog od najhrabrijih i najboljih pilota iz Prijedora i njegovu kćerku Andreu. Objašnjenja za ovakvu igru sudbine ne postoji. Najbolji odlaze prvi. Sve si učio da nikada ne odustaju. Sudbina je zaustavila sve snove tvoje kćerke koja je tek zakoračila u život – rekao je Kabić i poručio je da je Ljubiša odletio u legende zajedno sa kćerkom.

Ističe da je Andrea bila odličan drug, kolega i da je bila nosilac aktivnosti na poslu.

– Tvoja mladost nije bila prepreka za posao koji si radila. Ovih dana si trebala da riješiš svoj status u našem poslu – rekao je Kabić.

Dodao je SNSD izgubio dvije bitne karike.

Pročitano je i oproštajno pismo radnika “Elektrokrajine”, gdje je Ljubiša bio zaposlen.

Od oca i kćerke Armando oprostili su se iz planinarskog saveza Srbije.

Izvor: Srpskainfo