Posljednji trzaji SDA koja ne može da prihvati gubitak vlasti jeste i izjava Bisere Turković, odlazeće šefice bh diplomatije.

Za nju će biti, navodno, proruski uticaj na novu vlast na nivou BiH ukoliko bi SNSD-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Denis Šulić kao Bošnjak bio izabran u Savjet ministara. Istovremeno, tim izjavama Turkovićeva nastoji da sakrije katastrofalno stanje u Ministarstvu spoljnih poslova za šta je isključivo ona kriva, poručuju srpski ambasadori.

Bisera Turković nikako da se pomiri sa gubitkom fotelje i ličnih privilegija.

Јavnost, prezasićenu njenim ispadima, prepada tzv. ruskim uticajem, ukoliko u Savjet ministara bude izabran Bošnjak iz Republike Srpske, kadar SNSD-a Denis Šulić.

– Dovoljan je jedan ministar, Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a, da proruske političke snage preuzmu apsolutnu vlast u Savjetu ministara – navela je Turkovićeva.

Dok su Bošnjaci po nalogu SDA, Hrvatima birali člana Predsjedništva i izjašnjavali se kao Srbi da bi zaposjeli srpske kvote u kantonima i Federaciji, aktuelna šefica dioplomatije je ćutala. Sada sumnja u “bošnjaštvo” Denisa Šulića i dovodi ga u vezu sa tzv. ruskim uticajem.

– Јa ne znam koliko čovjek uopšte može držati do takvih izjava. Pretprošle godine u decembru kada je bila u Rusiji govorila je hvalospjeve o ministru Lavrovu samo prije dva mjeseca prije specijalne operacije a poslije je promjenila priču. U stvari ona priča kako to odgovara nekome sa Zapada – istakao je Željko Samardžija, ambasdor BiH u Ruskoj Federaciji.

Za razliku od zapadnih oponenata, Ruska Federacija ne miješa se, niti govori kakvi ljudi su potrebni u strukturi vlasti BiH, reagovali su iz Ruske ambasade u Sarajevu na izjavu Bisere Turković o navodnom proruskom uticaju na novi Savjet ministara.

– Ali niko, pa ni gospođa Bisera Turković nema monopol na nametanje “ispravnog bošnjačkog načina razmišljanja” i na etiketiranje nekog kao proruskog. Јer je u interesu naroda u BiH da razvijaju saradnju sa svim zainteresovanim državama, uključujući i Rusiju. Spremni smo za to – navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Komentarisanjem novog Savjeta ministara, Bisera Turković pokriva očajno stanje u MIP i DKP, ističu diplomate.

Kao njen “veliki” uspjeh u finišu mandata navode unapređenje bilateralnih odnosa sa Maldivima, gdje je lično išla, te “uhljebljenje” podobnih kadrova na atraktivnim destinacijama.

– Bisera Turković je prethodne četiri godine bila jedna hodajuća katastrofa koja je pravila skandale unutar zemlje i izvan zemlje gdje se pojavi – istakla je Milica Ristović Krstić, ambasadorka BiH u Grčkoj.

Ristović Krstić ističe licemjernu politiku koju je vodila Bisera Turković, posebno preko kadrova poput Svena Alkalaja. U Savjetu bezbjednosti glasao je da se Rusiji uvedu sankcije, ali je bio protiv rezolucije koja osuđuje gaženje ljudskih prava u Iranu.

Pričom o tzv. ruskom malignom uticaju, Bisera Turković nastoji da diskvalifikuje političke protivnike iz sopstvenog naroda, baš kao što minorne grupe u Srbiji etiketiraju navodne ruske špijune u toj zemlji, čime im zapravo dižu rejting.

– Ruski uticaj se ogleda pre kao faktor podrške Rusije srpskoj zajednici ali što se tiče politički uticaja Rusije niti ima medije niti NVO niti bilo šta drugo tako da Bisera Turković koristi tu jeftinu političku priču da bi diskalifikovala političke neistomišljenike – napomenuo je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Komentarisanje Denisa Šulića su potezi očajnika s ciljem da se SDA vrati u vlast, kaže poslanik u Predstavničkopm domu PS BiH Sanja Vulić.

Dodaje SNSD, HDZ i stranke tzv. Osmorke i pored svih opstrukcija ubrzo će formirati Savjet ministara i Bisera Turković više neće živjeti na visokoj nozi.

Autor: RTRS