Povodom Dana Republike u Prijedoru je prikazan dokumentarni film “Nije srce jače od kamena”, autora Nedeljka Lajšića. Film je posvećen Kristini Marčeta iz Svodne kod Novog Grada, koja je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila tri sina. Položeni su i vijenci na Spomen-obilježje “Za krst časni”.

Majka Kristina u Zapadnoj Slavoniji izgubila je 1991. godine sina Dušana, a na Bihaćkom ratištu, istoga dana 1993, sinove Boru i Dragu. Dokumentarni film “Nije srce jače od kamena” nastao je u produkciji RTRS, a autor je naš snimatelj Nedeljko Lajšić.

– Dužnost nas svih je da se sjećamo tih ljudi. Ti ljudi su dali ono najvoše što su mogli dati, dali su svoje živote, dali su život za našu slobodu, a sloboda je u našem narodu najskuplja riječ – rekao je Nedeljko Lajšić, autor filma “Nije srce jače od kamena”.

Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora, ističe da sve ono što se napiše i sve ono što se snimi i prikaže, ostaje vječno.

– Ono što ne kažemo i ne zapišemo, to se veoma brzo zaboravi i ja se, u ime Boračke organizacije, zahvaljujem organizatoru i autoru ovog filma – poručio je Predojević.

Povodom Dana Republike na Spomen-obilježje “Za krst časni” položeni su vijenci i prislužene svijeće.

– Želim da naglasim za mlađe generacije da moraju da znaju naša država znači sloboda da se uključimo što više, da obilježavamo sve značajne datume i ne samo kada su u pitanju značlajni datumi već svakog dana da se prisjećamo svih onih junaka koji su svoje živote dali da bi mi danas imali slobodu – rekao je Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora.

Majka Kristina Marčeta, koja je umrla 2005. godine, za života je odlikovana Ordenom Miloša Obilića, Dušan i Drago su posmrtno odlikovani Medaljom zasluga za narod, a Boro Ordenom majora Milana Tepića.

Autor: RTRS

Foto: kozarski