Da li vam se ikad desilo da vam se tresu noge nakon dobrog seksa? Ponekad nakon strastvenih aktivnosti pod čaršafom možete da doživite takozvanu reakciju na seksualno zadovoljstvo koje na prvu izgleda pomalo zastrašujuće, a zapravo je jako dobra za naše psihofizičko zdravlje.

Ako ste se zapitali da li je sa vama sve u redu ako vas noge ne služe i ako vam klecaju kolena nakon seksa, nemate razloga za brigu. Ovo nije neka retka „alergija na seks“, nego normalna reakcija koja se deševa većini žena.

Seks ima fantastične zdravstvene prednosti, posebno za nežniji pol. Može da zameni trening i da poboljša kondiciju, zbog redovnog seksa imamo bolju kosu i kožu, a o sjajnom raspoloženju koje potstiče, ne moramo ni govoriti.

Zašto se ženama tresu noge nakon dobrog seksa?

Odgovor na ovo pitanje, zapravo je vrlo logičan. Baš kao što nakon kvalitetne vežbe imate osećaj da vaše nogu ne mogu da nose težinu celog tela, a kolena su toliko slaba da jedva možete da ih savijete, otprilike se ista stvar dešava i nakon aktivnijeg seksa.

Međutim, u ovom slučaju je psiha takođe zaslužna za seksualne reakcije koje mogu da nas zbune. Ova intimna reakcija je sasvim normalna, a malo ko može otvoreno da govori o njoj, pa brojne žene žive u brizi i neznanju, misleći da s njima nešto nije uredu, napominje dr Džesika Vilijams.

Da bi razumeli zašto vam se tresu noge, prvo morate da razumete kako vaše telo reaguje na orgazam. Tokom orgazma doživimo takozvanu miotoniju, odnosno mišićnu kontrakciju u većem delu dela. Kad napokon opustite mišiće, oni su šokirani, pa počnu da se tresu. Neke žene osećaju i grčenje u karlici, koje se dešava zbog kontrakcija u materici, napominje dr Vilijams.

Telo tokom seksa prolazi kroz intenzivno oslobađanje i užitak, a u celom telu se nakupljaju velike količine napetosti. Povećava se krvni pritisak, srce ubrzano kuca, a hormoni nekontrolirano „plešu“ kroz celo naše telo. Ako ne volite ovaj osećaj i želite da ga izbegnete, pripazite na položaj nogu tokom seksa, savetuju stručnjaci.

Ako noge dugo držite u zraku, veća je verovatnoća da ćete nakon seksa da osećate drhtavicu. Još jedan koristan savet je češće menjanje seksualne poze, što će ujedno u vaš odnos da unese dinamiku i dodatnu strast.

Telo seks gleda kao svoevrsno stanje šoka, pa žene primećuju razne reakcije. Neke od mogu da plaču, neke da osećaju navalu euforije, nekima može da bude začepljen nos, a neke mogu i nekontrolirano da kišu, napominje dr Džesika.

Šta uraditi ako nam smeta drhtanje nogu nakon seksa?

– Voda i hrana bogata kalijumom, poput banane i avokada, mogu da pomognu u borbi protiv drhtavice nogu. Što su mišići bolje hidrirani, to je manja verovatnoća da ćete da osećete bilo kakve posledice nakon seksa.

– Poznato je da je istezanje jako važan deo vežbe. Isto vredi i za seks. Nakon aktivnijeg seksa, bilo bi dobro da istegnete mišiće nogu, što će sigurno da pomogne kod drhtavice.

– Pazite kako spavate. Ako spavate na neudobnom dušeku, vaši mišići su sami po sebi napeti. Svaka dodatna aktivnost će nakupiti još više napetosti u njima, pa bi bilo dobro da se pobrinete da imate kvalitetnih osam sati sna na udobnoj podlozi.

Izvor: prva.rs